Μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στις 22 Ιανουαρίου 2023, ο TAP θα ενεργοποιήσει, τώρα, το πρώτο επίπεδο επέκτασης της δυναμικότητας του αγωγού και θα διαθέσει 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, ξεκινώντας από το 2026. Η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας του TAP προσφέρεται μέσω των market test με ανοικτό, διαφανή και αμερόληπτο τρόπο. Η αρχική δυναμικότητα του TAP μπορεί να επεκταθεί σταδιακά φτάνοντας τουλάχιστον τα 20 bcm ετησίως.
Μια δεύτερη δεσμευτική φάση αναμένεται κατά τη διάρκεια του 2023 και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους. Καθώς αυτές οι περίοδοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος που διοργανώνονται είναι δομημένες ώστε να εξετάζουν τις απαιτήσεις της αγοράς σε τακτά χρονικά διαστήματα , ο TAP στοχεύει στον διπλασιασμό της δυναμικότητας του αγωγού έως το 2027.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε την επέκταση της δυναμικότητας του TAP, η οποία μπορεί να αυξηθεί σταδιακά έως και τουλάχιστον τα 20 bcm ετησίως. Έχοντας πλέον κλείσει την πρώτη δεσμευτική φάση, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τη δεύτερη δεσμευτική φάση το δεύτερο εξάμηνο του έτους για να ενισχύσουμε περαιτέρω την εφοδιαστική επάρκεια της Ευρώπης και τη ρευστότητα της αγοράς», δήλωσε ο LucaSchieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP. «Νέες ποσότητες υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων αερίων θα μπορούσαν, επίσης, να μεταφερθούν μέσω της επέκτασης της δυναμικότητας του TAP, ώστε ενισχυθεί η βιωσιμότητα, μακροπρόθεσμα, και να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ο TAP επαναλαμβάνει τη σταθερή δέσμευσή του στο ρόλο που διαδραματίζει τόσο στο πλαίσιο του σχεδίου RePowerEU, όσο και του μνημονίου συνεργασίαςΕΕ-Αζερμπαϊτζάν για μια στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο η δυναμικότητατου Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC) θα επεκταθεί ώστε να παρέχει τουλάχιστον 20 bcm ετησίως στην ΕΕ από το 2027.
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.
Ο TAP διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω διασυνδέσεων. Συγκεκριμένα, ο TAP συνδέεται με το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2022, μεταφέροντας αέριο από την Κασπία στην Βουλγαρία, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια σε ακόμα μια Ευρωπαϊκή χώρα. Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.
Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρίες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).