Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τη διεθνή εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS, για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy. Οι περιοχές αυτές είναι από τις πιο σημαντικές μαζί με την περιοχή των Ιωαννίνων, και του μπλοκ 10 του Κυπαρισσιακού.
Ωστόσο να σημειωθεί πως σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον εστιαζόταν στο Κατάκολο που έχει αναλάβει η Energean και για διαφόρους λόγους έχει «παγώσει» και αναμένεται ακόμα η περιβαλλοντική μελέτη. Για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η περιβαλλοντική μελέτη για το μπλοκ των Ιωαννίνων, ένα διάστημα που χαρακτηρίζεται από αναλυτές αρκετά μεγάλο. Το ενδιαφέρον για τα Ιωάννινα είναι μεγάλο καθώς σεισμικές έρευνες από την περίοδο 2012-2013 από την PGS είχαν δείξει ενδιαφέρουσες δομές. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές εάν στις αρχές του 2024 γινόταν η έγκρισή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τότε η γεώτρηση θα μπορούσε να γίνει κανονικά σε ένα χρόνο.
Σε ότι αφορά την Κρήτη η γεώτρηση θα μπορούσε να γίνει το 2024 αρχές του 2025, καθώς μέσα στο 2023 θα υπάρξει αποτίμηση των δεδομένων και μετά θα πρέπει να κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την γεώτρηση.
Επίσης, όπως αναφέρουν άνθρωποι με γνώση επί των ερευνών ένα θέμα είναι να υπάρχει μια επίγεια βάση για όλες τις υπεράκτιες γεωτρήσεις που θα γίνουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος κοντά στο λιμάνι που έχει πάρει έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να είναι μεγάλος για να μπορούν να εναποτίθενται οι σωληνώσεις. Μάλιστα, αυτό το ζήτημα απασχόλησε και την περιοχή του Πατραϊκού και είχε γίνει συζήτηση για τα λιμάνια του Αστακού, της Κυλλήνης και του Αιγίου, ως εκείνα που θα μπορούσαν να υποδεχτούν τις βάσεις. Όλα αυτά βέβαια σταμάτησαν καθώς η περιοχή δόθηκε από τα ΕΛΠΕ πίσω στο δημόσιο.