Η παραγωγή αργού πετρελαίου παγκοσμίως μειώθηκε σε χαμηλό επτά μηνών τον Ιανουάριο, παρασυρόμενη από τη μείωση της παραγωγής στους κύριους παραγωγούς Καναδά, Ιράκ, Ρωσία και Μπαχρέιν, όπως έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της Κοινής Πρωτοβουλίας Δεδομένων Οργανισμών (JODI).
Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 365.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιανουάριο, που ήταν ο τρίτος συνεχής μήνας πτώσης της παραγωγής, έδειξαν τα στοιχεία του JODI που μοιράστηκε το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ (IEF) με έδρα το Ριάντ.
Ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του ανώτατου ορίου τιμών της G7 και του εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού, η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Ρωσία μειώθηκε κατά 47.000 βαρέλια ημερησίως στα 9,98 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ρωσική παραγωγή των τελευταίων τριών μηνών και 277.000 bpd κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του JODI.
Η παγκόσμια κατανάλωση μειώθηκε εποχικά τον Ιανουάριο και ήταν μόνο ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία, αλλά δεν συμπεριέλαβαν τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2023 για την Κίνα.
Το Πεκίνο αναφέρει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τα οικονομικά, την κατανάλωση πετρελαίου και άλλα στοιχεία μαζί για να αποφύγει σημαντικές στρεβλώσεις στη σύγκριση λόγω της εβδομαδιαίας αργίας του Σεληνιακού Νέου Έτους, η οποία έπεσε στα τέλη Ιανουαρίου φέτος.
Τα παγκόσμια αποθέματα αργού και προϊόντων πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 101,9 εκατομμύρια βαρέλια σε υψηλό 11 μηνών. Ωστόσο, τα αποθέματα παρέμειναν 304 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από το μέσο όρο πενταετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του JODI.
Στο φυσικό αέριο, η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε τον Ιανουάριο, μια ασυνήθιστη κίνηση για χειμερινό μήνα στο βόρειο ημισφαίριο. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί κατρακύλησε σε εποχικό χαμηλό πενταετίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η μειωμένη βιομηχανική και οικιακή κατανάλωση και ο ηπιότερος καιρός αυτό το χειμώνα βοήθησαν την Ευρώπη να αποφύγει μια κρίση έλλειψης φυσικού αερίου, την οποία πολλοί είχαν φοβηθεί ενόψει της περιόδου θέρμανσης 2022/2023.
Η χαμηλότερη ζήτηση φάνηκε στα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία μειώθηκαν κατά 24,4 δισ. κ.μ. σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, λιγότερο από την εποχιακή μέση άντληση των 43 δισ. κ.μ., σύμφωνα με τα στοιχεία του JODI.