Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί αλλαγές ως προς το κόστος των μονάδων ανα τεχνολογία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΕ, σε σχέση με τη ρυθμιζόμενη τιμή. Υπενθυμίζεται πως τα έσοδα κατευθύνονται στο ταμείο ανάκτησης υπερεσόδων. Με τις μονάδες λιγνίτη να αποτελούν έχουν μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η Ρυθμιζόμενη Τιμή Εσόδων Παραγωγών για τον λιγνίτη ήταν 222,27 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ για το φυσικό αέριο(μονάδες συνδυασμένου κύκλου) ήταν 173,91 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Ακόμα πιο χαμηλά είναι η ρυθμισμένη τιμή εσόδων για τις ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ αποτελούν και το μεγαλύτερο «αιμοδότη» του ταμείου άντλησης υπερεσόδων.
Από την άλλη πλευρά, ο λιγνίτης με βάση αυτά τα στοιχεία παγιώνεται ως ακριβό καύσιμο σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, με δεδομένο μάλιστα πως δεν φαίνεται να καταγράφεται κάποια αποκλιμάκωση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 που αυτή την περίοδο παραμένουν πάνω από 90 ευρώ /τόνο. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΑΔΜΗΕ για το μήνα Φεβρουάριο τέσσερις μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ σε ποσοστό πάνω από 40%, ενώ σε ποσοστό 68,24% λειτουργούσε η μονάδα Άγιος Δημήτριος V, με τη συνολική παραγωγή να υπολογίζεται σε 611.167GW.
Τέλος, σύμφωνα με το Green Tank (Τάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή – Φεβρουάριος 2023) «oι ΑΠΕ (3235 GWh) ξεπέρασαν το αέριο και τον λιγνίτη αθροιστικά (2821 GWh), παράγοντας περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από κάθε άλλη πηγή το πρώτο δίμηνο του 2023. Ακολούθησε το αέριο (1804 GWh), το οποίο κατέγραψε σημαντική μείωση τους πρώτους 2 μήνες του έτους (-41%) ενώ έφτασε κοντά στα επίπεδα του 2016. Στην τρίτη θέση ήταν οι καθαρές εισαγωγές (1632 GWh), ενώ ακολούθησαν ο λιγνίτης (1017 GWh) και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (640 GWh)».
Με φόντο αυτά τα δεδομένα η αγορά συνεχίζει να ζητά άρση των έκτακτων μέτρων, με στελέχη να αναφέρουν πως η αποκλιμάκωση των τιμών στην χονδρική οφείλεται στις ήπιες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου που συνετέλεσαν στη χαμηλή ζήτηση. Βέβαια, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει μαζί με την Ιταλία την πιο υψηλή χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.