Η μονάδα της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής», έργο κομβικής σημασίας για τη χώρα, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ήδη έχει ολοκληρωθεί το 60% των εργασιών.
Την ίδια ώρα έχει εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση του έργου, μέσω ομολογιακής έκδοσης ύψους 325 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς.
Το προηγούμενο διάστημα οι δυο όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, που έχουν από κοινού συστήσει με ποσοστά 50% η καθεμία τη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, είχαν δώσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις προς τις δύο τράπεζες και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σύναψη του ομολογιακού δανείου ενώ η ενδιάμεση χρηματοδότηση για την επένδυση έχει δοθεί από την Optima Bank.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης για τη μονάδα της Κομοτηνής ισχύος 876,6 MW εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ.
Η μονάδα είναι στρατηγικής σημασίας τόσο λόγω ισχύος όσο και για το γεγονός ότι θα θωρακίσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας στη μετάβασης προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα τεθεί σε κανονική λειτουργία έως το τέλος του ίδιου έτους.
Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.
Η τροφοδότηση με το καύσιμο θα γίνεται από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω νέου μετρητικού/ρυθμιστικού σταθμού που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ και υπογείου αγωγού διαμέτρου 14” δυναμικότητας 150.000 Nm3 /h.
O αγωγός που θα τροφοδοτήσει τη μονάδα έχει μήκος περίπου 1,5 χλμ και θα συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου «Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη». Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στα 6,26 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ, ενώ σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του
Διαχειριστή, η ολοκλήρωση και λειτουργία του υπολογίζεται στα τέλη του 2023.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των έργων έχει ήδη τοποθετηθεί στον χώρο ο αεριοστρόβιλος της Siemens Energy και προχωρά η ανέγερση του λέβητα ανάκτησης θερμότητας του αερόψυκτου συμπυκνωτή και του ατμοστροβίλου. Ο αεριοστρόβιλος HL-classgasturbine και συγκεκριμένα SGT5-9000HL είναι ο ισχυρότερος συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού. Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα έχει μειωμένες εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Το δε επίπεδο απόδοσης του φθάνει ακόμη και άνω του 64%.