Στο ολλανδικό hub η τιμή ΤTF για το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου έκλεισε χθες στα 31,950 ευρώ/ΜWh (-1,126%) τιμή που τη συναντάμε στα μέσα Δεκεμβρίου 2021 την περίοδο δηλαδή που είχε ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση και σχεδόν σε διπλάσια τιμή από τα προ κρίσης επίπεδα, όταν για παράδειγμα η τιμή TTF τον Μάιο του 2021 για το συμβόλαιο του επόμενου μήνα ήταν στα 16,314 ευρώ/MWh.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτό το επίπεδο είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με ότι ίσχυε προ κρίσης. Για παράδειγμα στις 20 Μαΐου του 2021 η τιμή TTF στο συμβόλαιο του επόμενου μήνα ήταν στα 16,314 ευρώ/ΜWh.
Πάντως η συνεχής πτωτική πορεία του φυσικού αερίου, από τον Αύγουστο του 2022 που έφτασε στα 306,871 ευρώ/MWH, έχει οδηγήσει τους αναλυτές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των προβλέψεων για τις εκτιμήσεις περί νέας ανόδου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ενόψει της αποθεματοποίησης για τον επόμενο χειμώνα. Πολλοί δε εκτιμούν ότι αν οι φθηνότερες τιμές δεν παρασύρουν τους Ευρωπαίους σε αύξηση της κατανάλωσης, τότε με το υψηλό επίπεδο των αποθεμάτων στις αποθήκες -άνω του 60%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο, από το περυσινό- και έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, είναι αρκετά πιθανόν να συγκρατηθούν οι τιμές και την περίοδο 2023-24.
Ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά θετικό για το σύνολο της οικονομίας της Ευρώπης αφού θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενώ θα αποκαταστήσει και την ομαλή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.
Αλλά και για την ελληνική οικονομία η κάθετη πτώση των τιμών φυσικού αερίου δίνει ώθηση στην ανάπτυξη αλλά και στη διασφάλιση της επίτευξης των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων που τίθενται και πάλι επί τάπητος από φέτος.
Και αυτό γιατί ο Προϋπολογισμός του 2023 και οι αρχικές μακροοικονομικές προβλέψεις βασίστηκαν σε τιμή του φυσικού αερίου. κατά μέσο όρο, στα 120 ευρώ. Ήδη, λόγω και της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου και άλλων παραγόντων οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 2% ξεπεράστηκαν και πλέον με δεδομένη και τη “βουτιά” του φυσικού αερίου, υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ μπορεί να κερδίσει έως και 4 δισεκ, δηλαδή, έως και 2 μονάδες, ξεπερνώντας ακόμα και το 3%.
Συγκεκριμένα, με βάση εκτιμήσεις κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου, εάν υπολογιστεί το ποσό που καλείται να πληρώσει η χώρα για κατανάλωση 55 TWh φυσικού αερίου, με βάση το αρχικό σενάριο τιμής, δηλαδή, τα 120 ευρώ, το άθροισμα φτάνει γύρω στα 6,6 δισ ευρώ. Με τιμή στα 32 -35 ευρώ, επίπεδα που έχει “κλειδώσει” τις τελευταίες εβδομάδες, το κόστος πέφτει στα 1,93 δισ ευρώ, ενώ ακόμα και με την παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 48 ευρώ, όπως καταγράφεται στο ειδικό παράρτημα των Εαρινών Προβλέψεων το κόστος διαμορφώνεται στα 2,64 ευρώ.
Ουσιαστικά, με την πτώση της τιμής υπάρχει ένα όφελος που εκτιμάται, από 3,9 ως 4,7 δισ ευρώ, ποσό που πάει κατευθείαν στο ΑΕΠ, όπως σημειώνει αρμόδια πηγή, “κλειδώνοντας” ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από 3%.