Ανεβαίνει ο λογαριασμός του επιπλέον κόστους στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου λόγω των έκτακτων μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο.
Το κόστος των παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα αποδείχθηκε αχρείαστο τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών, που μείωσαν τη ζήτηση όσο και λόγω του γεγονότος ότι ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη δεν διακόπηκαν ποτέ οι παραδόσεις ρωσικού αερίου, είναι υψηλό.
Η αχρείαστη, όπως είχε επισημάνει η ελληνική πλευρά, υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας στην Ιταλία από τους προμηθευτές φυσικού αερίου υπολογίζεται στα 135 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το επιπλέον κόστος για την ενοικίαση της πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSU) ανοιχτά της Ρεβυθούσας, με τον ΔΕΣΦΑ να μην ανανεώνει προσώρας την option επέκτασης της ενοικίασης υπολογίζεται περίπου στα 41,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά αν προστεθεί το κόστος της αποζημίωσης που κατέβαλε η ΔΕΠΑ στην Total Energies για φορτία φυσικού αερίου, που παρήγγειλε αλλά δεν χρειάστηκε να παραλάβει λόγω της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, τότε ο λογαριασμός είναι βαρύς. Και αυτό γιατί η αποζημίωση ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο για την προμήθεια από τη γαλλική εταιρεία στην συνολικά 10 TWh αερίου την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023. Η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Total Energies έγινε στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας στην περίπτωση, που έκλεινε η στρόφιγγα τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο. Τελικά αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε και επιπλέον οι ήπιες καιρικές συνθήκες συνέβαλλαν ώστε να μειωθεί δραματικά η ζήτηση φυσικού αερίου. Έτσι με βάση πάντα τη συμφωνία των δυο πλευρών η ΔΕΠΑ Εμπορίας ακύρωσε τις παραδόσεις αερίου έναντι χρηματικής ποινής ύψους 5 εκατ. ευρώ ανά φορτίο. Με δεδομένο ότι τα συμφωνημένα φορτία ήταν 10 το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προώθησε το ΥΠΕΝ, αλλά και η υπουργική απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Εγκρίνεται η καταβολή αποζημίωσης στη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις επιβαρύνσεις που υπέστη λόγω της ακύρωσης της παράδοσης φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην παραγγελία των οποίων προέβη σε συνέχεια αιτημάτων διότι δεν κατέστη αναγκαία η παραλαβή τους για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.Το ύψος της αποζημίωσης προκύπτει από τα παραστατικά που θα υποβάλει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στον ΔΑΠΕΕΠ, τα οποία πιστοποιούνται από ορκωτό λογιστή». Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταβολή από τον ΔΑΠΕΕΠ προβλέπεται να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή των παραστατικών.