Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν συνεχώς επί οκτώ εβδομάδες. Εξαιρετικά πιθανό είναι πλέον το ενδεχόμενο να πέσει και στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν συνεχιστεί το σερί εβδομαδιαίας πτώσης, το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η τιμή του TTF έκλεισε στα 23,220 ευρώ/MWh, χάνοντας 13,526% μέσα σε μία ημέρα. Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF να έχουν επιστρέψει στην περίοδο των πρώτων μηνών της ενεργειακής κρίσης ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι ενεργειακές… αναταράξεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει. Σε ανάλογη κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της Mytilineos για την ενεργειακή αναταραχή. Τόνισε ότι η κρίση δεν μας έχει ξεχάσει και ότι η Ευρώπη τον χειμώνα που πέρασε ήταν απλώς τυχερή, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και της περιορισμένης ζήτησης φυσικού αερίου από την Άπω Ανατολή, αφού η Κίνα ήταν σε lockdown. «Είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει προσφορά LNG, όμως στην Άπω Ανατολή οι τιμές είναι υψηλότερες και τα καράβια θα αρχίσουν να στρίβουν προς τα εκεί.
Πάντως αναλυτές όπως η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι το καλοκαίρι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ακολουθήσουν εκ νέου ανοδική πορεία και θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 70 ευρώ/MWh, ενώ τον επόμενο χειμώνα θα ξεπεράσουν τα 90 ευρώ/MWh.
Προς το παρόν η τιμή του TTF κινείται κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. H υποτονική ζήτηση αερίου από την ηλεκτροπαραγωγή και τη βιομηχανία, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό, για την εποχή, επίπεδο αποθεμάτων αερίου της Ευρώπης (πάνω από 66% στα τέλη Μαίου) και τις σταθερές εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) ήταν η βασική αιτία της πτώσης της τιμής ΤΤF τις τελευταίες εβδομάδες. Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην εγχώρια χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, που ξεκίνησε τον Ιούνιο κάτω από τα 80 ευρώ/ΜWh.
Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 78,42 ευρώ/MWh, μετά από μία ελαφρά άνοδο κατά 3%, από τα 76,43 ευρώ/MWh της προηγούμενης ημέρας (1/6), ένα επίπεδο που διαμορφώθηκε μετά από μία πτώση κατά 24% από τα 101,05 ευρώ/MWh της 31ης Μαϊου.
Μάλιστα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι χαμηλότερη από το πλαφόν που έχει τεθεί σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού ακόμη και των ΑΠΕ που είναι στα 85 ευρώ/MWh.