Στόχος να βρεθεί μια λύση ώστε να γίνεται συλλογή του CO2 από τις επιχειρήσεις, να μεταφέρεται αρχικά σε μονάδα με σκοπό την υγροποίηση του και στη συνέχεια -ενδεχομένως με πλοία - με σκοπό την αποθήκευση του.
Στην κατεύθυνση αυτή υποβλήθηκε από την Energean και τον ΔΕΣΦΑ το έργο «Πρίνος CO2», στο πλαίσιο της 6ης λίστας PCI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συγκεκριμένο έργο πέρασε με επιτυχία την τεχνική αξιολόγηση, γεγονός που το καθιστά επιλέξιμο για ένταξη στη σχετική προκαταρκτική λίστα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Στόχος σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ το Prinos Storage Project να αντιπροσωπεύει τον πρώτο κόμβο αποθήκευσης CO2 σε βιομηχανική/εμπορική κλίμακα στη Μεσόγειο. Η συμβολή του ΔΕΣΦΑ στο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αποκλειστικού αγωγού CO2 που θα συνδέει τις επιχειρήσεις στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για την κατασκευή ενός αγωγού που θα καλύπτει τις επιχειρήσεις στην περιοχή των Οινόφυτων και όχι μόνο. Αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα να συνδέονται επιχειρήσεις με τον Πρίνο μέσω αγωγού. Να σημειωθεί πως η περίπτωση του Πρίνου βρίσκεται στο στάδιο μελετών, και σύμφωνα με εκτιμήσεις και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή θα δείξουν ενδιαφέρον για την υποδομή του Πρίνου. Στη βόρεια Ευρώπη πάντως αρκετές επιχειρήσεις έχουν συστηματική διαχείριση του CO2 με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Με δεδομένο μάλιστα πως η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 εκτιμάται πως θα εκτοξευτεί κινητοποιεί τις επιχειρήσεις και στη χώρα μας, ώστε να πάρουν μέτρα. Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη εταιρία που έχει κατασκευάσει αγωγούς μεταφοράς CO2 σε άλλες χώρες.
Στη χώρα μας η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΠ) έχει οριστεί ως αρμόδια εθνική αρχή για την αδειοδότηση και την παρακολούθηση έργων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση της ΕΔΕΥΠ ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΠ η αποθηκευτική ικανότητα του Πρίνου ανέρχεται σε 60 εκατ. τόνους, ενώ τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τη δυνατότητα αποθήκευσης ρύπων σε άλλες περιοχές της χώρας. Να σημειωθεί πως μέχρι τέλος του χρόνου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει τη στρατηγική της για το συγκεκριμένο τομέα.