Μπορεί οι υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου να βοηθούν όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της εκμετάλλευσης των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων διαθέτει η Ελλάδα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στο 2024 δεν θα στηριχθούν μόνον σε οικονομοτεχνικά κριτήρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε προσφάτως πως η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη, ερευνητικής γεώτρησης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα ληφθεί τους επόμενους 6-12 μήνες.
Ο ίδιος είπε πως αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα.
Αν και χαρακτήρισε πρόωρες τις εκτιμήσεις για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο, ωστόσο δεν θέλησε να αποκλείσει τη διεξαγωγή γεωτρήσεων.
Η πραγματικότητα είναι πως οι προοπτικές της επανεκκίνησης της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως πολλά υποσχόμενες.
Αυτό διότι μπορούν να μεταβάλλουν δραστικά, ανάλογα και με τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων, το ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας και να βοηθήσουν στην επίτευξη των αναπτυξιακών της στόχων.
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση μιας μικρής παραγωγής τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο, με στόχο την κάλυψη τμήματος των εγχώριων ενεργειακών αναγκών, η προσπάθεια αυτή θα έχει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη και άρα οφείλει να στηριχθεί. Κυρίως, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην δημιουργία εγχώριας τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας, με απόλυτα θετική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.