Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο έφτασαν χθες οι τιμές φυσικού αερίου με το TTF για τα συμβόλαια Νοεμβρίου να ξεπερνά τα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάνοντας άλμα κατά 15,4%. Η συνολική αύξηση από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεπερνά το 30%.
Την ίδια ώρα η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού καταγράφει έντονα ανοδική πορεία. Ειδικότερα, για σήμερα 13/10/2023 η τιμή αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 136,33 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 249,86 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 75,90 ευρώ/MWh.
Σε αυτό το περιβάλλον και με την ανησυχία διάχυτη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται σήμερα να αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή διάθεσης θα είναι περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα ίσως και λίγο χαμηλότερα, δηλαδή περίπου στο 1,35 ευρώ το λίτρο. Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση αναμένεται να χαμηλή λόγω των καλών καιρικών συνθηκών.
Οσον αφορά τη θέρμανση των νοικοκυριών είτε αυτή αφορά πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο είτε θέρμανση με ηλεκτρισμό ο χειμώνας φέτος προβλέπεται «βαρύς». Η ενεργειακή κρίση, όπως φαίνεται δεν έχει τελειώσει παρά το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια απόσταση του κόστους σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, οι επιδοτήσεις στο ρεύμα τελειώνουν στο τέλος του χρόνου ενώ για τα καύσιμα και δη το πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθεί επιδότηση στην αντλία όπως τον περσινό Οκτώβριο.
Η στήριξη των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα θα γίνει μέσω της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και χωρίς να υπάρχει πλέον το μπόνους σε αυτούς που μετακινούνται από το φυσικό αέριο σε άλλη εναλλακτική πηγή.
Τα ποσά παραμένουν ίδια όπως και την περσινή σεζόν, ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνθηκαν για τις οικογένειες με παιδιά.
Για το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 το δημοσιονοιμό κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 189 εκατ. ευρώ για το 2023 και τα υπόλοιπα για το 2024. Στη χειμερινή περίοδο 2022-2023 το δημοσιονομικό κόστος ήταν στα 280 εκατ. ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η επιδότηση στην αντλία το κόστος έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ.
Το ύψος ενίσχυσης παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή στα 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας”.
Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και 24.000 ευρώ ο έγγαμος ενώ ωφελημένες είναι οι οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια. Επιπλέον μπαίνει εισοδηματικό όριο για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα με βάση τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί:
-Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 5.000 ευρώ.
-Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται και όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ ετησίως.
-Για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου δεν ισχύει η διπλή επιδότηση.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο. Για τους νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ, κάτι που φέτος δεν θα ισχύσει.