Παραμένει η αβεβαιότητα στην αγορά του φυσικού αερίου καθώς οι τιμές στην Ευρώπη αυξάνονται. Παρά το γεγονός πως οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες υπάρχει μια ανησυχία σε σχέση με την προμήθεια φυσικού αερίου.
Κανείς μέχρι τώρα δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στη Γαζά, ενώ προβληματισμό γεννούν και οι εξελίξεις στην Αυστραλία. Η τιμή αναφοράς στο χρηματιστηριακό κόμβο της ολλανδίας έφτασε τα 52 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ τα μελλοντικά συμβόλαια εκπλήρωσης ανήλθαν στα 65 ευρώ ανα μεγαβατώρα, αρκετά αυξημένα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Από την άλλη πλευρά καθησυχαστικός παράγοντας είναι ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη ξεπερνά το 90%. Για να φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό βέβαια βοήθησε ο ήπιος χειμώνας του 2023.Υπάρχουν επίσης επιπλέον όγκοι που αποθηκεύονται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ακόμα ένα ήπιο χειμώνα φέτος τότε ενδεχομένως να δούμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης.
Στην περίπτωση της Ελλάδας καταγράφεται μείωση κατά 15,38% σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2023. Ο Τερματικός Σταθμός της Ρεβυθούσας αποτελεί την κύρια πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα κατά το συγκεκριμένο διάστημα, ακολουθούμενος από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου, του οποίου οι ροές καταγράφονται μειωμένες κατά 30% περίπου συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, αξίζει να σημειωθεί πως από τη Ρωσία ερχόντουσαν 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετησίως. Πλέον καταγράφεται πολύ μεγάλη μείωση με αναλυτές να εκτιμούν πως η ποσότητα θα μειωθεί στα 20-30 δισεκατομμύρια φέτος. Στο πλαίσιο αυτό μόνο ο αντίκτυπος των διεθνών εξελίξεων μπορεί να διατηρήσει τις τιμές υψηλές, με «χαμένους» τελικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος.