Για να διασφαλιστεί μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες πρέπει να δαπανήσουν 7 τρισεκατομμύρια δολάρια για νέες μονάδες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Οικονομικών της Ιαπωνίας (IEEJ).
Το σενάριο προϋποθέτει μείωση των εκπομπών κατά 56% έως το 2050, καθώς οι αναδυόμενες χώρες δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, αναφέρει η έκθεση. Εάν οι εκπομπές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, θα χρειαστούν σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρηθεί επαρκής εφοδιασμός με φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του αιώνα, ανέφερε το IEEJ.
Οι διαφορετικές προβλέψεις για την κατανάλωση φυσικού αερίου και οι φιλόδοξες προτάσεις για το καθαρό μηδενικό ισοζύγιο έχουν παρεμποδίσει τον μελλοντικό σχεδιασμό, ανέφερε η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου σε έκθεσή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο δημοσιογράφος του Bloomberg για την ενέργεια Στέφεν Σταπσζύνσκι δημοσίευσε στο X τις προβλέψεις της IEEJ που δείχνουν πόσο πρέπει να δαπανήσει ο κόσμος για επενδύσεις σε φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης για να αποφευχθούν μελλοντικές ελλείψεις.
Το Bloomberg μίλησε πρόσφατα με τον Κένισι Χόρι, πρόεδρο του ιαπωνικού εμπορικού οίκου Mitsui & Co. ο οποίος δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση LNG θα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερη από τις προβλέψεις και ότι ο σημερινός «αγωγός έργων» δεν θα είναι αρκετός.
«Τα ανακοινωθέντα έργα στον κόσμο εξακολουθούν να μην καλύπτουν την απαιτούμενη προσφορά, αν ληφθεί υπόψη η ενεργειακή μετάβαση που θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες», δήλωσε ο Χόρι.
Ο Χόρι είναι ένας από τους κορυφαίους εμπόρους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ιαπωνία και πιστεύει, όπως και η Chevron Corp. και η Shell Plc, ότι το καύσιμο θα διαδραματίσει κρίσιμο μακροπρόθεσμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.
Μια ξεχωριστή έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Φυσικού Αερίου (IGU), με έδρα την Ελβετία, προειδοποίησε επίσης για τον παγκόσμιο εφοδιασμό NatGas, εκτός εάν υπάρξει αύξηση των επενδύσεων.
«Η αποκατάσταση μιας βιώσιμης ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι επιτακτική ανάγκη και απαιτεί την αντιμετώπιση της υφιστάμενης έλλειψης εφοδιασμού», ανέφερε η IGU σε έκθεσή της.
Ωστόσο, «η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της αγοράςLNG και το ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση συνεχίζει να επιβαρύνει - και σε ορισμένες περιπτώσεις να καθυστερεί - τις επενδυτικές αποφάσεις», ανέφερε το IGU. «Το επίπεδο της μελλοντικής προσφοράς φυσικού αερίου έχει αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην τύχη».
Το φυσικό αέριο θα παραμείνει βασική πηγή ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο, προκλήσεις όπως τα υψηλά επιτόκια και οι μπλοκαρισμένες αλυσίδες εφοδιασμού ενδέχεται να οδηγήσουν σε πιθανή οικονομική κρίση στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.