Η Διάσκεψη αποτελεί ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση, εστιάζοντας στη διαδικασία υλοποίησης και λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα. Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος πάνω από 1.000 ειδικοί σε θέματα δίκαιης μετάβασης. Θα συζητήσουν σχετικά με την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων κατά τη διαδικασία δίκαιης μετάβασης, την αποθήκευση ενέργειας, τη συμβολή των πανεπιστημίων στη μετάβαση και το πώς η επικοινωνία μπορεί να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη μετάβαση.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα, η οποία θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στη Διάσκεψη, δήλωσε τα εξής: «Οι άνθρωποι και οι τοπικές κοινότητες δεν βρίσκονται μόνο στο επίκεντρο της δίκαιης μετάβασης, αλλά αποτελούν την ουσία της Πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις προσδοκίες τους και να τους εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε οι προσδοκίες αυτές να γίνουν πράξη! Χαίρομαι ιδιαίτερα που διοργανώνω την 8η Διάσκεψη της Πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης, όπου θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την πράσινη μετάβαση, ώστε κανείς άνθρωπος και καμία περιφέρεια να μη μείνει στο περιθώριο.»
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος θα απευθύνει στη διάσκεψη μαγνητοφωνημένο μήνυμα, προσέθεσε: «Η Πλατφόρμα Δίκαιης Μετάβασης έχει καταστεί ο κύριος τόπος συνάντησης ενδιαφερόμενων μερών από όλες τις περιφέρειες που στηρίζονται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη των ατόμων και των κοινοτήτων που επηρεάζονται περισσότερο από την πράσινη μετάβαση. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, τώρα και στο μέλλον, για να διασφαλίσουμε την επιτυχία της πράσινης μετάβασης, είναι μια προσέγγιση βασισμένη στα εδάφη. Και όπως γνωρίζουμε, η μετάβαση δεν πρόκειται να πετύχει αν δεν είναι δίκαιη»
Η Επιτροπή δημιούργησε την πλατφόρμα δίκαιης μετάβασης για να βοηθήσει τις χώρες και τις περιφέρειες της ΕΕ να αντλήσουν στήριξη μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Για τα εδάφη που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, το Ταμείο και ο Μηχανισμός αποτελούν εργαλεία που συμβάλλουν στον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων στο πεδίο, σύμφωνα με τον γενικό στόχο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλη την ΕΕ. Το Ταμείο παρέχει 19,2 δισ. ευρώ σε αυτές τις περιφέρειες κατά την πράσινη μετάβαση. Μαζί με τις άλλες συνιστώσες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, στόχος είναι η κινητοποίηση έως και 55 δισ. ευρώ για τη στήριξη των περιφερειών δίκαιης μετάβασης.