Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Εβδομάδα Πετρελαίου ( International Petroleum Week) που διοργάνωσε φέτος το Energy Institute (ΕΙ) στο Λονδίνο, κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η κορυφαία αυτή εκδήλωση προσέλκυσε τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, όπως φανέρωσε η συμμετοχή περισσοτέρων των χιλίων συνέδρων από 40 χώρες, αλλά και η ευρεία κάλυψή της από τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα.
Η διάσκεψη, που επικεντρώθηκε στα θέματα της γεωπολιτικής, της βιωσιμότητας και της τεχνολογίας, φιλοξένησε περί τους 120 κύριους ομιλητές και πανελίστες, οι οποίοι εξέτασαν ενδελεχώς τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, από πλευράς πολιτικής, τεχνολογίας και επενδύσεων.
Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες της Διάσκεψης συμπεριλήφθηκε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις γεωπολιτικές διαστάσεις των υδρογονανθράκων και το πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας κατά την επόμενη δεκαετία, το ρόλο του blockchain ως οδηγού για την περαιτέρω ενίσχυση των εταιρικών αξιών, τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το ρόλο που μέλλει να διαδραματίσει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Υπό αυτό το πρίσμα, η παρουσίαση του ετήσιου Energy Outlook της BP απετέλεσε ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, δεδομένου του ότι χρησίμευσε ως σημείο αναφοράς για το διάλογο που ακολούθησε. Ο ολοένα πιο δυναμικός ρόλος της Ρωσίας στην αγορά υδρογονανθράκων απετέλεσε μια ακόμη σημαντική θεματική ενότητα υψηλού ενδιαφέροντος, που εμπλουτίστηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Κασπίας. Εξίσου σημαντική ήταν η συζήτηση για τη θέση της Αφρικής ως το νέο γεωγραφικό σύνορο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν εκτεταμένα οι περιπτώσεις χωρών όπως είναι η Γκάνα, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία, η Σενεγάλη και Μαυριτανία, καθώς και η Ουγκάντα.
Η διασφάλιση της ακεραιότητας του καυσίμου, από τον τερματικό σταθμό μέχρι την αντλία, στην αλυσίδα πιστοποίησης της γνησιότητας των καυσίμων, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συνέδρων, μαζί με το ρόλο των υγρών καυσίμων στην ευρωπαϊκή στρατηγική για το κλίμα. Τέλος, η σημασία της ψηφιακής επανάστασης, σε συνάρτηση με τις αναπτυξιακές στρατηγικές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συγκέντρωσε την προσοχή των ενεργειακών ειδημόνων που παρέστησαν.
Η IP Week ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό, επίσημο δείπνο, στο οποίο παρευρέθηκαν περισσότεροι από 800 άτομα. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ομιλία του κ. Charles O Holliday, Προέδρου της Royal Dutch Shell και μέλους της Επιτροπής για την Ενεργειακή Μετάβαση, ο οποίος υπήρξε, φέτος, το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης. Του δείπνου προήδρευσε με μεγάλη επιτυχία ο κ. Malcolm Brinded, Πρόεδρος του Energy Institute και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της S hell, με τον καθηγητή, κ. Jim Skea, πρώην Πρόεδρο της EI, να εισφέρει το προσωπικό του σχόλιο.
Το Ινστιτούτο Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ( IENE) εκπροσωπήθηκε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του, κ. Κώστη Σταμπόλη, ο οποίος παρευρέθηκε, από κοινού με τον Senior ResearchAssociate, Dr. Charles Ellinas στις περισσότερες συνεδρίες, συμμετέχοντας ενεργά στις συζητήσεις και τα σχόλια τα οποία διατυπώθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της IP Week, ανακοινώθηκε επισήμως η κοινή διάσκεψη EI/ IENE αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 8 Οκτωβρίου 2019 στην έδρα της EI, στο κεντρικό Λονδίνο.