Την ώρα που οι τιμές παραμένουν κοντά στα 33 ευρώ ανα μεγαβατώρα τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης θα διατηρηθούν στο τέλος του χειμώνα σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Πολλές χώρες της Ε.Ε. παρουσίασαν πολύ υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες τους τελευταίους τρεις μήνες του προηγούμενου έτους, μειώνοντας τη ζήτηση θέρμανσης και τη χρήση αερίου. Άλλωστε αύξηση της ζήτησης παρατηρήθηκε και στη χώρα μας. Έτσι σε πολλές χώρες της Ε.Ε. το ποσοστό αποθήκευσης αερίου στους χώρους αποθήκευσης ξεπερνά το 80%.
Τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσαν ανησυχία οι επιθέσεις των μαχητών Χούθι στη στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο οι εκτροπές πλοίων δεν προκάλεσαν προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σε αυτό το πλαίσιο καταγράφουν υποχώρηση ενώ το συμβόλαιο του Μαρτίου στον ολλανδικό κόμβο TTF διαμορφώθηκε στα 34 ,5 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το μήνα Νοέμβριο το φυσικό αέριο στη χώρα μας κατέγραψε μείωση 19,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Όπως αναφέρει το Green Tank «οι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροπαραγωγή κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023 με αθροιστική παραγωγή 19,642 GWh, ξεπερνώντας κατά 2.2 TWh το ορυκτό αέριο και τον λιγνίτη μαζί (17,474 GWh). Μάλιστα η διαφορά αυτή είναι η μεγαλύτερη για το 2023. Ακολουθώντας μια διαρκώς αυξητική πορεία τα τελευταία 10 χρόνια οι ΑΠΕ είχαν βρεθεί στην πρώτη θέση και τους πρώτους έντεκα μήνες του 2022, αλλά ήταν αρκετά πίσω από την αθροιστική συνεισφορά του ορυκτού αερίου και του λιγνίτη (-3,068 GWh) και είχαν πολύ μικρότερη διαφορά από το δεύτερο ορυκτό αέριο (+1,908 GWh το 2022 σε σχέση με τις +6,193 GWh το 2023)».
Στη χώρα μας όπως αναφέρει το Green Tank τους έντεκα πρώτους μήνες του 2023 «εκπέμφθηκαν 13.35 εκ. τόνοι CO2 για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Τον Νοέμβριο οι εκπομπές από τις λιγνιτικές μονάδες ξεπέρασαν αυτές του ορυκτού αερίου ξανά, έπειτα από τρεις συνεχόμενους μήνες (Αύγουστος-Οκτώβριος) που ίσχυε η αντίθετη τάση. Αυτή η αλλαγή ωστόσο, δεν επηρέασε τις αθροιστικές εκπομπές, καθώς στους πρώτους έντεκα μήνες του 2023 οι εκπομπές από τις μονάδες ορυκτού αερίου (5.46 εκ. τόνοι & μερίδιο 40.9%) ξεπέρασαν ελάχιστα (0.03 εκ. τόνους) τις αντίστοιχες των λιγνιτικών μονάδων (5.42 εκ. τόνοι & μερίδιο 40.6%). Το υπόλοιπο 18.5% των εκπομπών προήλθε από τις πετρελαϊκές μονάδες (2.47 εκ. τόνοι). Η μείωση της διαφοράς των εκπομπών μεταξύ του ορυκτού αερίου και του λιγνίτη, σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους του 2023 οφείλεται κυρίως στη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτό αέριο, καθώς τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε συνεχόμενους μήνες, η παραγωγή έπεσε κάτω από 1 TWh (964 GWh)».