Σε χαμηλό δυο ετών έπεσαν οι τιμές για την ρύπανση από άνθρακα στην ΕΕ

Σε χαμηλό δυο ετών έπεσαν οι τιμές για την ρύπανση από άνθρακα στην ΕΕ
Τρίτη, 20/02/2024 - 10:30

Οι τιμές άνθρακα στην Ευρώπη συνέχισαν να διολισθαίνουν τη Δευτέρα και έπεσαν σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2021, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου καταρρέουν και η βιομηχανική δραστηριότητα επιβραδύνεται εν μέσω ασθενέστερων οικονομιών.

Η ΕΕ διαθέτει μια αγορά αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, στην οποία η βιομηχανία, οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και οι αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν μια τιμή άνθρακα για τις εκπομπές τους, καθώς το μπλοκ επιδιώκει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να γίνει ουδέτερο ως το 2050.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια άνθρακα της ΕΕ για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 5,3% το πρωί της Δευτέρας στην Ευρώπη στα 54,17 ευρώ ανά τόνο στο χρηματιστήριο ICE Endex, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τον Οκτώβριο του 2021. Η τιμή των ρύπων ανά τόνο έπεσε κάτω από το όριο των 55 ευρώ ανά τόνο για πρώτη φορά εδώ και 28 μήνες.

Για να γίνει σύγκριση, πέρυσι τέτοια εποχή, η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα στην αγορά εκπομπών της ΕΕ έφθασε στο υψηλό ρεκόρ των 98,30 ευρώ ανά τόνο, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζονταν για μια ψυχρή περίοδο και μια πρόβλεψη για χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Πολλοί υποστηρικτές της ενεργειακής μετάβασης στις Βρυξέλλες ήλπιζαν να δουν τέτοιες τιμές το συντομότερο δυνατό, καθώς το υψηλότερο κόστος των εκπομπών θεωρείται κρίσιμο για την παρακίνηση περισσότερων προσπαθειών -και επενδύσεων- στην απαλλαγή από τον άνθρακα.

Ωστόσο, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν πέρυσι εν μέσω χαμηλής ζήτησης και ασθενέστερης βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνέχισε να αυξάνεται κατακόρυφα.

Μέχρι στιγμής φέτος, η τιμή του άνθρακα στην ΕΕ έχει κατρακυλήσει κατά 30%, ενώ η τιμή των αδειών άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πέσει κατά 23%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CarbonCredits.

Οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη έχουν περαιτέρω περιθώρια πτώσης, δήλωσε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ο Περ Λεκάντερ, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Clean Energy Transition με έδρα το Λονδίνο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και στην ανάκαμψη της πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον επενδυτή.