Μυτιληναίος: Ο επερχόμενος μηχανισμός CBAM της ΕΕ δεν είναι κατάλληλος για την προστασία των παραγωγών αλουμινίου

Μυτιληναίος: Ο επερχόμενος μηχανισμός CBAM της ΕΕ δεν είναι κατάλληλος για την προστασία των παραγωγών αλουμινίου
Πέμπτη, 29/02/2024 - 15:05

Η πίεση της ενεργειακής μετάβασης προστίθεται στην «υπαρξιακή» πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας αλουμινίου της Ευρώπης και ο επερχόμενος μηχανισμός Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) της ΕΕ δεν είναι κατάλληλος για την προστασία των παραγωγών αλουμινίου της ηπείρου από τον διεθνή ανταγωνισμό καθώς απανθρακοποιούνται.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο Platts, σημειώνει πως είμαστε αντιμέτωποι με υποτονικές αγορές σε επίπεδο τελικού χρήστη εν μέσω χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, τη Γερμανία, υψηλών τιμών ενέργειας και αυξανόμενης πίεσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου αγωνίζονται να προσαρμοστούν.

Η εταιρεία του, τόνισε, ήταν από τις πρώτες που αντιλήφθηκε πως οι συνέργειες μεταξύ των τομέων ενέργειας και μετάλλων θα μπορούσαν να καταστήσουν την εταιρεία πιο ανθεκτική εν μέσω του δαπανηρού αγώνα προς την απολιγνιτοποίηση. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, η εταιρεία έχει ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στον κλάδο, λόγω των συνέργειών της με τον κλάδο της ενέργειας και της θέσης της ως του μεγαλύτερου κάθετου παραγωγού αλουμινίου στην Ε.Ε.

Συνεπώς, ο Κλάδος Μεταλλουργίας της MYTILINEOS, και ειδικότερα το Αλουμίνιον της Ελλάδας-αν και δεν είχε ανοσία στην αδύναμη κατάσταση ζήτησης και στις ασταθείς τιμές-, μπόρεσε να λειτουργήσει το διυλιστήριο αλουμίνας και το χυτήριο αλουμινίου της σε πλήρη δυναμικότητα το 2023. Η εταιρεία παρήγαγε συνολικά 239.000 mt αλουμίνιο το 2023, ποσότητα αυξημένη κατά 1% από το 2022, συμπεριλαμβανομένων 183.000 mt πρωτογενούς αλουμινίου και 56.000 mt ανακυκλωμένου. Η παραγωγή αλουμίνας αυξήθηκε επίσης κατά 1% σε ετήσια βάση, στα 869.000 mt το 2023.

Απαιτείται επανεξέταση του CBAM

Συζητώντας τη δύσκολη κατάσταση για τους παραγωγούς της ΕΕ, ο Μυτιληναίος σημείωσε ότι «η ζήτηση για αλουμίνιο είναι πολύ χαμηλή στην Ευρώπη επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πάει καλά» και σημείωσε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν βασική πρόκληση για τον κλάδο, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής πρωτογενούς αλουμινίου.

Ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ακόμη ότι το επερχόμενο CBAM της ΕΕ δεν θα επιτύχει αυτό που έχει σχεδιαστεί για να κάνει -να εξισορροπήσει την κατάσταση για τις βιομηχανίες του μπλοκ, καθώς απανθρακοποιούνται πιο γρήγορα από άλλα μέρη του κόσμου.

«Από την αρχή, υποστηρίξαμε ότι το CBAM δεν είναι ένα κατάλληλο ή αποτελεσματικό εργαλείο διαρροής άνθρακα· είναι βασικά ένας φόρος στα σύνορα που δεν αντισταθμίζει το καταστροφικό πλήγμα που προκύπτει από το ETS [Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ] στο κόστος παραγωγής των βιομηχανιών της ΕΕ», είπε, κάτι που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επίτευξη ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Μυτιληναίος προτείνει να επανεξετάσει η Ευρώπη την προσέγγιση για τον CBAM και να κοιτάξει πέρα από τον Ατλαντικό τον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού των ΗΠΑ και να σχηματίσει ένα «κλαμπ για το κλίμα» με άλλες χώρες, για να προωθήσει την πορεία απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

«Οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε χώρες εντός του κλαμπ για το κλίμα θα αντιμετωπίσουν όλες το ίδιο κόστος άνθρακα, εάν υπάρξει», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Και ενώ ο κλάδος παλεύει με την αναμενόμενη αύξηση του κόστους άνθρακα επιπρόσθετα από τις τιμές της ενέργειας και τη χλιαρή κατάσταση της ζήτησης, η αγορά αλουμινίου με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα δεν έχει ακόμη απογειωθεί. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, η αγορά πρέπει πρώτα να δει τα «υπαρξιακά» προβλήματα της.

Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία αναμένει μακροπρόθεσμα μια αναπτυσσόμενη αγορά οδηγούμενη από τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων και την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιδιώκει να λειτουργεί κυρίως το μεταλλουργείο της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στοχεύοντας 3,4/t εκπομπές CO2 ανά mt αλουμινίου που παράγεται έως το 2030, σε σχέση με 11,3 t CO2 το 2023.

Η ιδέα του κ. Μυτιληναίου για το spin off της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της επικέντρωσης στην ενέργεια και στα μέταλλα ήρθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας χρειάστηκαν δύο ή τρία χρόνια για να συνειδητοποιήσουν ότι το ενεργειακό τοπίο έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της κρίσης [των υψηλών τιμών]», είπε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι οι μεγάλοι καταναλωτές όπως τα μεταλλουργεία αλουμινίου χρειάζονται «ειδικές συμβουλές» για το πώς να ρυθμίσουν καλύτερα τον ενεργειακό τους εφοδιασμό και αυτό δεν μπορούν να το πράξουν όλες οι εταιρείες ενέργειας.