Τα Δημοσιευμένα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €350 εκατ., με τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη να ανέρχονται στα €179 εκατ., καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2023, κυρίως λόγω της επίπτωσης επίδρασης των διεθνών τιμών στην αποτίμηση αποθεμάτων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν κυρίως από το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, την αποτελεσματική λειτουργία των διυλιστηρίων, με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων, τις ιδιαίτερα υψηλές εξαγωγές, στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών, καθώς και τη βελτιωμένη συνεισφορά από τους κλάδους πετροχημικών και ΑΠΕ.
Η παραγωγή προϊόντων για το Α’ Τρίμηνο 2024 αυξήθηκε κατά 5% στους 3,8 εκατ. τόνους, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από το Α’ Τρίμηνο 2020. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων σε όλες τις αγορές, που διαμορφώθηκαν στους 4 εκατ. τόνους (+8%), με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 62% των συνολικών όγκων.
Υλοποίηση Στρατηγικής
Κατά τη διάρκεια του Α’ Τριμήνου 2024, ο Όμιλος συνέχισε να υλοποιεί τη στρατηγική του σε όλες τις δραστηριότητες, με πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν μεσοπρόθεσμα στην ενίσχυση της κερδοφορίας, αλλά και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Στον κλάδο της Διύλισης και Πετροχημικών, επικεντρωνόμαστε στην περαιτέρω λειτουργική αριστοποίηση, καθώς και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση ενέργειας, παράλληλα με την αξιοποίηση τεχνολογιών δέσμευσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης CO2. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επέκταση του εργοστασίου παραγωγής πολυπροπυλενίου. Όσον αφορά στις διεργασίες για εναλλακτικά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αναπτύσσεται μονάδα συμπαραγωγής Υδρογονωμένου Φυτικού Ελαίου (Hydrotreated Vegetable Oil, HVO) και, ταυτόχρονα, εξετάζονται επενδύσεις σε παραγωγή Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου (Sustainable Aviation Fuel, SAF), καθώς και πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων.
Στη λιανική Εμπορία, στοχεύουμε στην αναβάθμιση των συνολικών υπηρεσιών, με την αξιοποίηση του εκτεταμένου δικτύου και των σύγχρονων τεχνολογιών. Η έμφαση δίνεται στον εξορθολογισμό τού δικτύου στην εσωτερική αγορά, με αύξηση του ποσοστού των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, καθώς και στη στοχευμένη επέκταση του δικτύου στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται περαιτέρω βελτίωση του μείγματος πωλήσεων, με αυξημένη συνεισφορά των διαφοροποιημένων καυσίμων κίνησης και των πωλήσεων μη πετρελαιοειδών, ήδη, με εμφανή αποτελέσματα.
Πρόσφατα, εξάλλου, ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο, η οποία επεκτείνει την ήδη πετυχημένη παρουσία του Ομίλου στη συγκεκριμένη χώρα. Φιλοδοξεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών για επιλεγμένους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ως ο πρώτος ολοκληρωμένος και καθετοποιημένος ενεργειακός πάροχος στην Κύπρο. Η ΕΚΟ Energy Κύπρου, εκμεταλλευόμενη παράλληλα το ηγετικό μερίδιο στην αγορά καυσίμων της ΕΚΟ Κύπρου μέσω εκτεταμένου δικτύου πρατηρίων, διευρύνει το προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, αξιοποιώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η συνολική ισχύς των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ του Ομίλου στην Κύπρο αποτελεί το 15% του δυναμικού των φωτοβολταϊκών πάρκων που συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη.
Αναλυτικότερα, στον τομέα των ΑΠΕ η HELLENiQ RENEWABLES συνεχίζει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της αυξάνοντας στο τέλος του Α’ Τριμήνου 2024 τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 381 MW. Επιπρόσθετα έργα 0,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή, ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Επισημαίνεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.
Στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων από τις τρισδιάστατες (3D) γεωφυσικές καταγραφές σε 3 θαλάσσιες περιοχές ("Ιόνιο", "Block 2", "Block 10"), καθώς και από τις δισδιάστατες (2D) καταγραφές που είχαν πραγματοποιηθεί σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την ερμηνεία τους να βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη θαλάσσια περιοχή "Νοτιοδυτικά Κρήτης", ολοκληρώθηκαν, επίσης, τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές και θα ακολουθήσει η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων.
πενταετή κύκλο (2015-2019). Το διεθνές περιθώριο αναφοράς συστήματος των διυλιστηρίων μας διαμορφώθηκε το Α’ Τρίμηνο 2024 κατά μέσο όρο στα $8,8/βαρέλι, έναντι $10,6/βαρέλι το Α’ Τρίμηνο 2023.