Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές προσφοράς έως το τέλος του 2025

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές προσφοράς έως το τέλος του 2025
Δευτέρα, 03/06/2024 - 08:04

Η ομάδα ΟΠΕΚ+, η οποία αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ορισμένες χώρες παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, αποφάσισε να παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2025.

Ο ΟΠΕΚ+, προσπαθώντας να στηρίξει την αγορά ενόψει της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ, συμφώνησε να παρατείνει το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως το 2024, αλλά να αρχίσει να τις καταργεί σταδιακά το 2025.

Η απόφαση του συνασπισμού σημαίνει ότι οι περικοπές της παραγωγής θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2025.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν πέσει κάτω από το επίπεδο που χρειάζονται πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Τα μέλη του συνασπισμού τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των περικοπών της παραγωγής με όρους ισοσκελισμού του προϋπολογισμού.

Οι ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου, άσκησαν πιέσεις στις τιμές, μαζί με την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ο ΟΠΕΚ+ παρέτεινε τις περικοπές προσφοράς έως το τέλος του 2025

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του υπό τη ρωσική ηγεσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, έχουν εφαρμόσει μια σειρά μειώσεων της παραγωγής από τα τέλη του 2022.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή τους κατά συνολικά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι περικοπές αυτές περιλαμβάνουν μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, εθελοντική περικοπή πρώτου γύρου κατά 1,66 εκατ. βαρέλια από εννέα μέλη και εθελοντική περικοπή δεύτερου γύρου κατά 2,2 εκατ. βαρέλια από οκτώ μέλη.

Σε ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται ότι ο ΟΠΕΚ+ παρέτεινε τον πρώτο γύρο περικοπών από το τέλος του 2024 στο τέλος του 2025.

Πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν επίσης ότι συμφωνήθηκε επίσης να παραταθεί ο τρίτος γύρος εθελοντικών περικοπών έως το τρίτο τρίμηνο του 2024 και ότι επεξεργάζονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι χώρες που προέβησαν σε εθελοντικές περικοπές στον δεύτερο γύρο ήταν η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γκαμπόν.

Οι ίδιες χώρες, πλην της Γκαμπόν, συμμετείχαν και στον τρίτο γύρο.

Η ομάδα συμφώνησε επίσης να χορηγήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ποσόστωση παραγωγής 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών το 2025, 3,5 εκατομμύρια βαρέλια υψηλότερη από το σημερινό επίπεδο των 2,9 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε επίσης την προθεσμία για την ανεξάρτητη αξιολόγηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των μελών του από τον Ιούνιο του 2024 στα τέλη Νοεμβρίου 2025. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για τα επίπεδα παραγωγής αναφοράς του 2026.

Ο ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή του την 1η Δεκεμβρίου 2024.