Όπως τόνισε ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε ως χώρα υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ, γεγονός που έχει, φυσικά, πολλά θετικά, αλλά και κάποια αρνητικά αποτελέσματα.
«Η εκρηκτική αυτή αύξηση έχει δημιουργήσει παρενέργειες και πρέπει να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Προσπαθούμε να βρούμε μια νέα ισορροπία σε ένα περιβάλλον που αλλάζει πολύ γρήγορα, δεν ξέρουμε πλήρως πώς θα λειτουργήσει» ανέφερε ο κ. Τσάφος. Εξήγησε ότι την προηγούμενη 20ετια δίναμε κίνητρα για να μπουν έργα ΑΠΕ στο σύστημα, πλέον όμως οι ΑΠΕ είναι το ίδιο το σύστημα, γι’ αυτό και πρέπει να σκεφτούμε τους όρους της αγοράς από εδώ και πέρα και να αναζητήσουμε τον τρόπο για να μοιράσουμε το ρίσκο μεταξύ κράτους και επενδυτών.
Επισήμανε ότι υπάρχει τεράστιο κενό μεταξύ των προβλέψεων των διαφόρων μοντέλων και της καθημερινότητας. «Να δούμε πώς θα περιορίσουμε τις παρενέργειες και να συγκεράσουμε το μοντέλο με αυτό που είναι τεχνικά και πολιτικά εφικτό» σχολίασε ο κ. Τσάφος. Προσέθεσε πως θα ευνοούσε την Ελλάδα ένας κεντρικός ευρωπαϊκός σχεδιασμός για την αγορά ενέργειας, κάτι όμως που χρειάζεται πολλά ακόμα χρόνια για να υλοποιηθεί.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που συντόνισε ο Νίκος Ρογκάκος, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Αθανάσιος Δαγούμας, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου της αγοράς ενέργειας, με την χώρα μας να έχει υλοποιήσει ήδη πολλές από τις διατάξεις. «Το πιο σημαντικό είναι αν ο μετασχηματισμός της αγοράς γίνεται προς όφελος των καταναλωτών. Υιοθετώντας ένα σύνολο υπηρεσιών εστιασμένων στον καταναλωτή, έχουμε επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του ρυθμιστή, φέρνοντάς τον πιο κοντά στους πολίτες.
Παράλληλα, η ενίσχυση του ανταγωνισμού περιορίζει τη δυνατότητα χειραγώγησης» υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ΡΑΑΕΥ θα παραμείνει αυστηρή στον έλεγχο της αγοράς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής, η χώρα βρίσκεται αρκετά κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί για την πράσινη μετάβαση και αναζητούνται οι βέλτιστες λύσεις για το πώς η περίσσεια ενέργεια μπορεί να διοχετευτεί και να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στην αγορά ενέργειας. Ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι μεταξύ άλλων πρέπει οι διαχειριστές να επιταχύνουν τις διασυνδέσεις, την επέκταση του δικτύου, τον ενεργειακό μετασχηματισμό των λιμένων και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.
Από την πλευρά του o Dane Inglis, Management Consultant της Rystad Energy, περιέγραψε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται έναν εξαιρετικά ισχυρός ρυθμιστής. Τόνισε ότι ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί υψηλές τιμές ενέργειας, ειδικά σε εταιρικό επίπεδο, όμως η μελλοντική τιμολόγηση θα είναι άδικη και θα βασίζεται στην τοποθεσία της κάθε χώρας με συνέπεια οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Συμπλήρωσε πως η ΕΕ ως ρυθμιστής θα πρέπει να αναλάβει τον επιμερισμό του κόστους για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ενέργειας, στο πλαίσιο των στόχων της βιωσιμότητας.
13ο Athens Energy Summit: Πώς θα επέλθει ισορροπία στην αγορά ενέργειας
Deltio Typou
Πέμπτη, 04/07/2024 - 19:18
Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις στην αγορά ενέργειας απασχόλησαν το 13ο Athens Energy Summit, που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.