Helleniq Energy: Σε 209 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για το ά εξάμηνο του 2024

Helleniq Energy: Σε 209 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για το ά εξάμηνο του 2024
Eurokinissi
Πέμπτη, 29/08/2024 - 18:23

Τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου ανακοίνωσε η Helleniq Energy Holdings.

Σύμφωνα με αυτά, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώνονται στα 232 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 73 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για το ά’ εξάμηνο ανήλθαν σε 570 εκατ. ευρώ και 236 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε 209 εκατ. ευρώ για το Α’ Εξάμηνο.

Στα αποτελέσματα συνέβαλαν το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, η οποία οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις με σημαντική συμβολή από τις εξαγωγές και τις δραστηριότητες του εξωτερικού, καθώς και η υψηλότερη συνεισφορά από τους κλάδους πετροχημικών, λιανικής εμπορίας και ΑΠΕ, σημειώνει η εταιρεία .

Η παραγωγή προϊόντων από τα διυλιστήρια για το Β’ Τρίμηνο 2024 αυξήθηκε κατά 3% στους 3,7 εκατ. τόνους, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4 εκατ. τόνους (+1%), με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 55% των συνολικών όγκων. Αντίστοιχα οι ποσότητες καυσίμων κίνησης που διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά ανήλθαν στο 20% των συνολικών πωλήσεων διύλισης.

Σημειώνεται ότι, στις 19 Ιουλίου 2024 ψηφίστηκε ο Νόμος 5122 για την επιβολή προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης που εφαρμόζεται στα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως ορίζονται με τη σχετική Ευρωπαϊκή διαδικασία. Το καθαρό ποσό που θα επιβαρύνει τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη του Γ’ Τριμήνου 2024 υπολογίζεται σε περίπου €173 εκατ.

Σιάμισιης: Έμφαση στην ανάπτυξη στο εξωτερικό

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Holdings., Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε:

«Το Β΄ Τρίμηνο 2024 συνεχίστηκαν οι καλές λειτουργικές επιδόσεις, οι οποίες, συνδυασμένες με ένα θετικό περιβάλλον διύλισης, οδήγησαν σε ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα. Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού, είτε με αυτόνομη παρουσία, είτε μέσω εξαγωγών, καθώς και στην επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. Σαν αποτέλεσμα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε €570 εκατ. για το Α’ εξάμηνο, επίδοση που θέτει τις προϋποθέσεις για μια καλή χρονιά, παρά το γεγονός ότι το Β’ εξάμηνο εμφανίζεται μέχρι στιγμής πιο δύσκολο από πλευράς περιβάλλοντος διύλισης.

Με δεδομένο ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί ρεαλιστική προσέγγιση, επενδύσεις σε αξιόπιστες τεχνολογίες και λελογισμένη ανάληψη οικονομικού κινδύνου, η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου Vision 2025 προχωρά με συγκεκριμένες κινήσεις. Κύριοι άξονες παραμένουν η βελτίωση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου διύλισης και εμπορίας, καθώς και η ανάπτυξη ενός δεύτερου πυλώνα σε ΑΠΕ, με βραχυπρόθεσμο στόχο τη λειτουργία 1 GW έργων ΑΠΕ και προσθήκη περίπου €100 εκατ. στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου. Σημαντικό ρόλο στην στρατηγική παίζει η εκμετάλλευση συνεργιών (τεχνικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών) σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

Τέλος, σημαντικό πυλώνα στη στρατηγική μας αποτελεί η επένδυση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με ανανέωση, ανάπτυξη και, όπου απαιτείται, ενδυνάμωση του προσωπικού τού Ομίλου, με τρόπο που να είναι συμβατός με τα μελλοντικά μας πλάνα και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.»