Επιστολή παραγωγών φωτοβολταϊκών στο ΥΠΕΝ για τον ενεργειακό σχεδιασμό

Επιστολή παραγωγών φωτοβολταϊκών στο ΥΠΕΝ για τον ενεργειακό σχεδιασμό
Unsplash
Τρίτη, 10/09/2024 - 18:25

Επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) σχετικά με το υπό διαβούλευση νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Όπως επισημαίνεται «το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αποτελεί ένα σύνθετο πόνημα που, επί της αρχής τουλάχιστον, φιλοδοξεί να προδιαγράψει την πορεία της χώρας στην πράσινη μετάβαση έως το 2050».

Ο ΣΠΕΦ εξέφρασε την «διαρκή του ανησυχία» ότι «πολλά από αυτά που προδιαγράφει είτε δεν θα υλοποιηθούν στον σκοπούμενο βαθμό, είτε θα υπερκεραστούν, όπως άλλωστε έχει επανειλημμένα συμβεί και με τα προηγούμενα ΕΣΕΚ που ως διαδικασία κατάρτισης και υποβολής τους στην ΕΕ στα πλαίσια σχετικής εθνικής υποχρέωσης εκκίνησαν από το 2018».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «το νέο ΕΣΕΚ επιχειρεί να εξωραΐσει μια ξέφρενη κατάσταση μονολιθικής υπερανάπτυξης της εγκατεστημένης ισχύος του κλάδου, συνεπεία πολιτικών υπερ-αδειοδότησης που εφαρμόστηκαν από το 2020 και μετά και ειδικότερα με τον ν. 4685».

«Σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες της υπερφίαλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αφορούν και πάλι τους επενδυτές, που μέσω των αναγκαστικών περικοπών εγχύσεων αυτή την φορά θα διαπιστώσουν στην πράξη τις αβελτηρίες του μέχρι τώρα εθνικού σχεδιασμού στην ηλεκτρική ενέργεια» επισημαίνεται.

Κατά τον ΣΠΕΦ, «από το ΕΣΕΚ παντελώς απουσιάζει τέτοιος δείκτης ενώ πολύ χειρότερα μέσω της ειδικής παραγωγικότητας εκάστης τεχνολογίας ΑΠΕ που προκύπτει με αναγωγή από τα επιμέρους μεγέθη που περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση σχέδιο, υπονοούνται περικοπές δήθεν αμελητέες πέριξ του 5%».

Ο ΣΠΕΦ, ζητεί από την πολιτεία «να δει κατάματα την τεχνική πραγματικότητα μακριά από πολιτικούς εξωραϊσμούς και να προβεί:

- Στην ανάσχεση του υπερβολικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στα φωτοβολταϊκά και εν γένει τις ΑΠΕ, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων αυτοπαραγωγής, που είναι ο μόνος τρόπος για τη συγκράτηση των διαμορφούμενων τεχνικών ανισορροπιών.

- Στην αναστολή της υποδοχής νέων αιτήσεων και της έκδοσης Όρων Σύνδεσης έργων ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκών από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ».