Κομισιόν: Η έκθεση για την κατάσταση της ενεργειακής ένωσης

Κομισιόν: Η έκθεση για την κατάσταση της ενεργειακής ένωσης
Unsplash
Τετάρτη, 11/09/2024 - 17:57

Την έκθεση του 2024 για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, δημοσίευσε η Κομισιόν.

Η έκθεση, περιγράφει το πώς η ΕΕ διαχειρίστηκε πρωτοφανείς προκλήσεις στο τοπίο της ενεργειακής πολιτικής κατά τη διάρκεια της θητείας της, εφοδιάζοντας την ΕΕ με ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και θέτοντας τα θεμέλια για ανανεωμένη οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Η εν λόγω ετήσια έκθεση κάνει έναν απολογισμό της προόδου της ΕΕ ως προς την επίτευξη των στόχων της Ενεργειακής Ένωσης.

Είναι πολύ σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει κρίσιμους κινδύνους για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της, να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας και των τιμών και να επιταχύνει τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Η ΕΕ συνέχισε επίσης να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στις αδιάκοπες ρωσικές επιθέσεις κατά του ενεργειακού της συστήματος.

Στο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε νέες και αναδυόμενες προκλήσεις, όπως το υφιστάμενο χάσμα φιλοδοξίας ως προς τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, τη διαφορά στην τιμή της ενέργειας σε σύγκριση με άλλους παγκόσμιους ανταγωνιστές και τον κίνδυνο νέων στρατηγικών κρίσιμων εξαρτήσεων. Θα χρειαστεί μια αποφασιστική πολιτική απάντηση και ουσιαστική αναβάθμιση των προσπαθειών σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, μέσω μεγαλύτερου συντονισμού, ολοκλήρωσης της αγοράς και κοινής δράσης.