Όπως τόνισε, αυτές οι τιμές επιβαρύνουν τους πολίτες και τις ενεργοβόρες εταιρείες και έχουν αντίκτυπο στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, ιδίως έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ.
"Κάναμε πολλά σε αυτήν τη θητεία για να μειώσουμε τις τιμές από την κορύφωση το 2022, αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά ζητήματα. Πιστεύω ότι η κύρια λύση είναι η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια το 2024 ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε άλλη μια ισχυρή ώθηση για να φτάσουμε στο 42,5% όπως έχει συμφωνηθεί, έως το 2030", ανέφερε.
Μιλώντας για την Ουκρανία, η επίτροπος σημείωσε πως η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και άλλοι χορηγοί έχουν κινητοποιήσει περίπου 510 εκατομμύρια ευρώ για επισκευές σε κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, αποκεντρωμένη παραγωγή φυσικού αερίου και ανανεώσιμης ενέργειας και εφεδρική παροχή ενέργειας σε μη στρατιωτικές υποδομές.
Η Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα και να αυξήσει τη συμβολή της και συνεργάζεται με τον ENTSO-E για να αυξήσουν τη μέγιστη δυναμικότητα για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, υπογράμμισε η Σίμσον.