«Υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα», τόνισε ο Dr. Roland Roesch, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας στον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και το να ηλεκτροδοτούνται κατά 100% από ΑΠΕ είναι μία πρόκληση, για την αντιμετώπιση της οποίας είναι απαραίτητες οι μπαταρίες. «Τα καλά νέα είναι ότι το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί», είπε και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διασυνδεσεις με τις γειτονικές χώρες» ώστε να αξιοποιούνται στο μέγιστο οι ΑΠΕ.
Αναφέρθηκε επίσης στην «εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ψηφιοποιηση» για πιο έξυπνη χρήση της ενέργειας από τις ΑΠΕ, καθώς η ψηφιοποίηση συμβάλλει στο «να ευθυγραμμιστεί η ζήτηση με τη διαθεσιμότητα ενέργειας των ΑΠΕ».
Σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Dr. Roland Roesch αναφέρθηκε στην πρόκληση που προκαλεί το γεγονός ότι η ζήτηση έχει σημαντικές αυξομειώσεις κάτι που καθιστά αναγκαίο το να υπάρχει υποστήριξη από ορυκτά καύσιμα, γεγονός που υποσκάπτει τους «πράσινους» στόχους. «Η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει με τη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων για την βέλτιστη αξιοποίηση των σημερινών υποδομών και τη διανομή της ενέργειας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να μειωθούν οι επενδύσεις σε υποδομές», κατέληξε.
Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης ενέργειας επεσήμανε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Διευθύνων Σύμβουλος της Principia και πρόεδρος της Solar Power Europe. Όπως τόνισε, «η πρόκληση του πλεονάσματος ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποθήκευση». Πρέπει «να προχωρήσουμε ταχύτερα στην ανάπτυξη αυτής της υποδομής», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται «το ρυθμιστικό πλαίσιο και μία διαδικασία fast track». «Ως επενδυτές βλέπουμε ότι δεν έχουμε την ελευθερία να διορθώσουμε την κατάσταση όσο το δυνατόν ταχύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Χαντάβας σημείωσε ότι η ΑΙ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των δικτύων.
Στόχος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος είναι η επιτάχυνση της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ διαβεβαίωσε η Βουλευτής και Πρόεδρος της επιτροπής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η κυρία Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, με κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει το 2026 και προβλέπει χρηματοδότηση για έργα για υπεράκτια αιολικά πάρκα, για δίκτυα διασύνδεσης και για εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά.
«Έχουμε στόχο να διπλασιάσουμε τα κεφαλαία», υπογράμμισε η κυρία Αυγερινοπούλου, διευκρινίζοντας ότι το 50% των κεφαλαίων θα δοθεί για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο, ώστε να οριοθετηθούν τα σημεία όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά.
Απηύθυνε επίσης κάλεσμα στον ιδιωτικό τομέα να καταθέσει προτάσεις για την βελτιστοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, που όπως επεσήμανε υπάρχει ήδη από το 2022, ενώ σημείωσε ότι οι τεχνολογικές λύσεις που είναι σήμερα διαθέσιμες για τις μπαταρίες δεν επαρκούν, και ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τέλος, η κυρία Αυγερινοπούλου ανέφερε ότι «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στη γεωθερμική ενέργεια» και προανήγγειλε ότι η επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος θα συζητήσει στα τέλη Φεβρουαρίου για την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες που δίνει για την προστασία των φυσικών πόρων (δάση, θάλασσες κλπ).