14ο Athens Energy Summit: Η Ελλάδα κρίκος σε έναν ευρύτερο ενεργειακό διάδρομο

14ο Athens Energy Summit: Η Ελλάδα κρίκος σε έναν ευρύτερο ενεργειακό διάδρομο
anakoinosi
Τετάρτη, 05/02/2025 - 22:52

Την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες ανταγωνισμού και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτούς, συζήτησαν κορυφαίοι νομικοί και στελέχη της ενέργειας στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit.

Η Ζωή Στολάκη, Διευθύντρια Εταιρικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε., μίλησε για την ανάπτυξη και ενίσχυση της αγοράς ανανεώσιμων αερίων, αναλύοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις πρόσφατες εξελίξεις. Αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές κατηγορίες ανανεώσιμων αερίων: το βιοαέριο, που προέρχεται από οργανικά απόβλητα, το βιομεθάνιο, μια πιο καθαρή μορφή βιοαερίου που μπορεί να εισαχθεί στα δίκτυα φυσικού αερίου, το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών, και το συνθετικό φυσικό αέριο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υλοποιεί πιλοτικά προγράμματα για την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο, τη μεταφορά του μέσω του δικτύου φυσικού αερίου και τη χρήση του στη βιομηχανία και τις μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις όπως τα συστήματα αναερόβιας χώνευσης και οι μονάδες αναβάθμισης βιοαερίου.

Όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρουσίασε τις πρόσφατες νομικές εξελίξεις, εστιάζοντας στον Νόμο 5037/2023, που επιτρέπει τη χρήση του βιομεθανίου στα δίκτυα φυσικού αερίου και επεκτείνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΑΕΥ σε θέματα ανανεώσιμων αερίων. Επίσης, αναφέρθηκε σε κανονισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία πρατηρίων βιομεθανίου και υδρογόνου, καθώς και στις ευρωπαϊκές πολιτικές Fit for 55 και REPowerEU, που ενισχύουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων αερίων.

Σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική, ανέφερε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) 2024 θέτει φιλόδοξους στόχους για την παραγωγή βιομεθανίου. Η ανάπτυξη της αγοράς θα βασιστεί σε μέτρα όπως η αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου, η ίδρυση νέων μονάδων βιομεθανίου, η έγχυση του παραγόμενου αερίου στα δίκτυα και η χρήση του στις μεταφορές.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και την οικονομική στήριξη των νέων τεχνολογιών, καθώς και την ανάγκη για δημιουργία υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογόνου, καθιστώντας την Ελλάδα κρίκο σε έναν ευρύτερο ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και κινήτρων, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αγορά ανανεώσιμων αερίων, εξασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργειακή αυτονομία», τόνισε.

Ο Σταμάτης Δρακακάκης, Εταίρος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Zepos & Yannopoulos, ανέλυσε τη σημασία των κανόνων ανταγωνισμού για τη βιωσιμότητα της αγοράς ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «τα πρότζεκτ πρέπει να είναι συμμορφωμένα με τις ανάγκες των κανόνων του ανταγωνισμού». Υπογράμμισε ότι οι κανόνες αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στο ευρωπαϊκό Green Deal, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι οριζόντιες συνεργασίες στον χώρο της ενέργειας, τονίζοντας τη λεπτή γραμμή μεταξύ αυτών και των καρτέλ. Παράλληλα, μίλησε για τη σημασία των κρατικών ενισχύσεων στην υλοποίηση της πράσινης συμφωνίας και την αποφυγή του παραγκωνισμού των ιδιωτικών δαπανών. Παρουσίασε βασικά εργαλεία αξιολόγησης για την ενέργεια, όπως ο γενικός απαλλακτικός κανονισμός, οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του περιβάλλοντος και οι κρατικές εγγυήσεις.

Η Σοφία Μιχελάκη, Δικηγόρος, Chief Officer, Legal & Governance, στον ΔΕΣΦΑ, ανέδειξε τη σημασία του ρυθμιστικού πλαισίου στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνοντας ότι «η κυριότερη αρχή που υπηρετεί είναι η αποφυγή συγκέντρωσης ενεργητικής ισχύος στα χέρια ενός ή ομάδας προμηθευτών». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ευρώπη λόγω της εξάρτησής της από έναν προμηθευτή και στο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να ωριμάσει το θεσμικό πλαίσιο. Τόνισε την ανάγκη για ένα ασφαλές νομοθετικό περιβάλλον που να προσελκύει επενδυτές και ανέφερε ότι «το φυσικό αέριο δεν είναι παρελθόν». Παρουσίασε τα σχέδια του ΔΕΣΦΑ και άλλων φορέων στην Ευρώπη για τη δημιουργία δικτύου υδρογόνου, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στη μετάβαση στο νέο ενεργειακό μοντέλο.

Η Φωτεινή Αντωνοπούλου, Νομική Σύμβουλος στη Motor Oil Renewable Energy, επικεντρώθηκε στο πλαίσιο και τα κίνητρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά δίκτυα λόγω της συνεχούς διείσδυσης των ΑΠΕ, επισημαίνοντας πως «οι λειτουργικοί περιορισμοί και οι περικοπές θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ». Τόνισε την ανάγκη για αναβάθμιση των δικτύων, αλλά και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων. «Απαιτείται ευέλικτη ρυθμιστική προσέγγιση και δυναμικό πλαίσιο παροχής κινήτρων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νικόλας Βαφειάδης, Επικεφαλής Διεθνών Ειδήσεων - Παρουσιαστής Ειδήσεων του ANT1 TV και Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 14ο Athens Energy Summit που διοργανώνεται από την Tsomokos Communications και τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική και διαμορφώνει τον διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.