Ο OPEC και οι σύμμαχοί του επιθυμούν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου πέρα από τον Ιούνιο.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε περίπου κατά 30% καθώς η κρίση της πανδημίας περιόρισε τις ταξιδιωτικές και οικονομικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως. Οι τιμές του αργού Brent μειώθηκαν κατά 65,6% κατά το πρώτο τρίμηνο, πριν ακόμη ο OPEC + αποφασίσει τις περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή.
Ο OPEC +, με επικεφαλής τη Ρωσία, ήρθαν σε συμφωνία τον Απρίλιο για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Κι ενώ οι πετρελαιοπαραγωγοί πρόκειται να χαλαρώσουν σταδιακά του περιορισμούς από τον Ιούνιο, οι μειώσεις στην παραγωγή θα παραμείνουν έως τον Απρίλιο του 2022.
«Οι υπουργοί επιθυμούν να διατηρήσουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και μετά τον Ιούνιο, τώρα που αυτή κυμαίνεται περίπου στα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Δεν θέλουν να χαλαρώσουν τις περικοπές. Αυτό είναι το βασικό σενάριο που συζητείται», ανέφερε πηγή του OPEC + στο Reuters.
Η ήδη υπάρχουσα συμφωνία ορίζει ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC + πρόκειται να «αποκλιμακώσουν» τις περικοπές στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για του μήνες Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο.
Όμως πηγή εξοικειωμένη με τη σκέψη της Ρωσίας δεν απέκλεισε την ανατροπή των υφιστάμενων περικοπών πετρελαίου μετά τον Ιούνιο, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της αγοράς».
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιτείνει τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου από τον Ιούνιο, κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, λέγοντας ότι θέλει να επιταχύνει την εξάντληση των παγκόσμιων αποθεμάτων και την εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου.
Οι παραγωγοί του Κόλπου που ανήκουν στον OPEC, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, προσχώρησαν στη Σαουδική Αραβία και δεσμεύτηκαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους τον Ιούνιο κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την Τρίτη, ενισχυμένες από τις αποφάσεις των παραγωγών του Κόλπου.
Όμως, η νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα και τη Νότια Κορέα αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες. Αλλά και η Γερμανία ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων επιταχύνθηκε εκθετικά μετά από πρώτα βήματα χαλάρωσης του lockdown.
Πηγή: Reuters