Λίγο πριν ξεκινήσει η επιδότηση για το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών ας θυμηθούμε μερικές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν στην σωστή επιλογή συσκευής.
Δεν πρέπει να αντιστοιχεί κανείς τις παλιές ενεργειακές κλάσεις με τις καινούριες που ισχύουν, ήδη στην αγορά, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο,
Η ενεργειακή κλάση Α++ δεν σημαίνει ότι είναι η αντίστοιχη Β ή C Οι κλάσεις του προϊόντος επαναϋπολογίζονται βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών του.
Αυτό υπογραμμίζεται σε σχετικά ενημερωτικά έντυπα.
Υπενθυμίζεται πως, με βάση τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Μαρτίου 2021 άλλαξε ο τρόπος ενεργειακής κατάταξης και σήμανσης των ηλεκτρικών συσκευών(ψυγεία και καταψύκτες, τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και λαμπτήρες), καθώς και ο υπολογισμός των τεχνικών τους χαρακτηριστικών.
Παράλληλα, τέθηκε σε ισχύ η νέα ενεργειακή ετικέτα με νέες κατηγορίες και νέες πληροφορίες για περισσότερη ευκολία στην επιλογή των ηλεκτρικών συσκευών.
Το νέο πρότυπο ενεργειακής σήμανσης κρίθηκαν αναγκαία προκειμένου να μειωθεί η σύγχυση που προκαλούσε στους καταναλωτές η πληθώρα συσκευών στις κατηγορίες Α+, Α++ και Α+++ και, βεβαίως, για να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια ταξινόμησης.
Οι νέες ετικέτες ισχύουν για ψυγεία και καταψύκτες, τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων και για λαμπτήρες ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες θα ακολουθήσουν με νέα οδηγία στα επόμενα έτη στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η κλίμακα έχει μια διαβάθμιση από το A ως το G, όπως αυτή που υπήρχε παλιότερα, αλλά καταργήθηκε στην πράξη με τις κατηγορίες A+, A++ ή A+++. Σε αυτή τη νέα, αυστηρότερη κλίμακα, λιγότερα προϊόντα φέρουν σήμανση Α, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος «χώρος» για τις μελλοντικές συσκευές που αναμφίβολα θα είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά. Παράλληλα, το νέο σύστημα οδηγεί τους κατασκευαστές στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων με ακόμα περισσότερο μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, ένα προϊόν που κατηγοριοποιείται ως Β, μπορεί να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από μία άλλη, η οποία με το παλιό τρόπο υπολογισμού κατατασσόταν στις συσκευές με ενεργειακή κλάση Α+ ή και Α++.
Υπάρχει όμως και μία δεύτερη αλλαγή. Οι ετικέτες έχουν ένα barcode τύπου QR, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να βρει αμέσως περισσότερες πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος, με μια απλή σάρωση με το κινητό του τηλέφωνο. Ο σύνδεσμος QR λειτουργεί σε συνδυασμό με μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων, στην οποία καταχωρίζονται όλες οι συσκευές και εξάγεται ένα μητρώο για τις ενεργειακές ετικέτες, που δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης των προϊόντων.
Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του νέου συστήματος, για ένα εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα θα συνυπάρχουν και οι δύο ενεργειακές ετικέτες (παλιά και καινούρια). Έτσι θα αποφευχθεί η σύγχυση των καταναλωτών και θα διευκολυνθεί η μετάβασή τους από τη μία κλίμακα στην άλλη. Δεδομένου μάλιστα ότι θα ισχύουν αυστηρότερα πρότυπα, οι νέες συσκευές θα βρίσκονται συνήθως σε χαμηλότερες ενεργειακές κλάσεις και π.χ. μία συσκευή που ήταν Α+ στην παλιά σήμανση, θα μπορεί να είναι C με τη νέα. Η σύγκριση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με την ίδια ετικέτα.
Αξίζει να τονιστεί ότι ανάμεσα στις αλλαγές που θα προκύψουν περιλαμβάνονται και αλλαγές στους τρόπους υπολογισμού των τεχνικών χαρακτηριστικών. Ειδικότερα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα υπολογίζεται με βάση τους κύκλους λειτουργίας (π.χ. 100 κύκλοι λειτουργίας ενός πλυντηρίου) και όχι της ετήσιας κατανάλωσης. Η μέθοδος αυτή είναι σαφέστατα πιο ακριβής και θα επιτρέψει την ευκολότερη και αξιόπιστη σύγκριση δύο προϊόντων, αφού οι τιμές είναι πιο αντικειμενικές.