Δυσεπίλυτος… γρίφος έχει γίνει για χιλιάδες καταναλωτές που υπέβαλλαν αίτηση για επιδότηση αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών το να ανακαλύψουν αν περιλαμβάνονται ή όχι στους προσωρινούς δικαιούχους.
Η ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων την περασμένη Πέμπτη αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για πολλούς καταναλωτές - ιδιαίτερα στην Αττική που λόγω του υψηλού φόρτου δεν άνοιγε το pdf- καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αναζητήσει κανείς τον αριθμό της αίτησή τους μεταξύ χιλιάδων αριθμών.
Στο pdf εχουν χιλιάδες αιτήσεις ανάλογα με τη μοριοδότηση και είναι ανέφικτο να εντοπίσει κάποιος τον αριθμό της αίτησής του ανάμεσα σε χιλιάδες αριθμούς.
Μια δύσκολη διαδικασία η οποία θα αποτρέψει πολλούς από το να κάνουν ενστάσεις και θα περιμένουν να ενημερωθούν με την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων.
Πέντε βήματα για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ
Πάντως υπάρχει τρόπος για τους πιο εξοικειωμένους με την τεχνολογία να δουν αν είναι δικαιούχοι.
Ειδικότερα, τα πέντε βήματα για να δει κάποιος αν έχει επιλεγεί ή όχι είναι:
• Κάνετε είσοδο στην ψηφιακή πλατφόρμα αιτήσεων στο allazosyskevi.gov.gr και αντιγράφετε τον αριθμό της αίτησής σας.
• Στη συνέχεια κατεβάζετε το PDF με τα αποτελέσματα της Περιφέρειάς σας
• Εγκαταστήστε -αν δεν έχετε ήδη- ένα PDF reader όπως το Adobe Acrobat
• Ανοίξτε το αρχείο μέσω του Acrobat, βρείτε και πατήστε το εικονίδιο με τον μεγεθυντικό φακό
• Γράφετε στο πεδίο Find που θα ανοίξει τον αριθμό της αίτησής σας και πατήστε Enter
Σε λίγα δευτερόλεπτα θα βρει τη γραμμή με τον αριθμό της αίτησής σας. Στη δεξιά στήλη θα αναγράφεται με ΝΑΙ ή ΟΧΙ αν εγκρίνεται
Η διαδικασία υποβολής ενστάσεων ολοκληρώνεται την Πέμπτη και ήδη από την περασμενη Παρασκευή η «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων» είναι ενεργή από τις 22 Ιουλίου έως και τις 28 Ιουλίου.
Τι χρειάζεται για την ένσταση
Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:
-Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης.
-Το ΑΦΜ του αιτούντα.
-Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.
Μετά το πέρας της διαδικασίας των ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Ενας στους έξι θα πάρει τελικά το voucher
Μια στις έξι αιτήσεις θα ικανοποιηθεί σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, σημειώνοντας ότι μετά την μεγάλη απήχηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», η Κυβέρνηση διερευνά τα κατάλληλα εργαλεία για να διευρύνει το κονδύλι, ώστε να μπορέσουν σταδιακά και οι επιλαχόντες του προγράμματος να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες συσκευές τους.
«Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί ποτέ στην χώρα. Είχε κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους, αλλά όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος είχαν την δυνατότητα να αιτηθούν να μπουν στο πρόγραμμα. Σταδιακά θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 νοικοκυριά που έκαναν αίτηση να μπορέσουν να αντικαταστήσουν παλιές και ενεργοβόρες συσκευές τους και να έχουν μείωση 30% και 40% στον λογαριασμό του ρεύματος», επεσήμανε ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο πώς θα ελεγχθούν οι δικαιούχοι ότι όντως έγινε η αγορά σημειώνοντας ότι «όλα τα τιμολόγια θα ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να γίνει ο έλεγχος ότι όντως έγινε αγορά κάθε συσκευής. Για όποιο περιθώριο κέρδους είναι παραπάνω από το περιθώριο κέρδους που υπήρχε, μετά τις εκπτώσεις και τις προσφορές που έκανε η επιχείρηση το 2021, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και θα υπάρχει ποινή για όποιον προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και το πρόγραμμα. Έχουμε περάσει διάταξη στην Βουλή για αυτό».
Οι δικαιούχοι του προγράμματος
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με το ποσοστό επιδότησης να κλιμακώνεται όμως σε συνάρτηση με το εισόδημα και με πρόσθετη μοριοδότηση για ευάλωτα νοικοκυριά, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η επιδότηση διαμορφώνεται με βάση τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:
• Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
• Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
• Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
• Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).