Όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αρχίζει και ψάχνει λύσεις για να κάνει πιο φθηνή τη χρήση της ενέργειας. Η λύση του φωτοβολταϊκού στέγης, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα εξετάζεται από τα νοικοκυριά το τελευταίο διάστημα που έχουν πάρει την ανηφόρα οι τιμές στον ηλεκτρισμό.
Ωστόσο, τα νοικοκυριά που έχουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι για να κάνουν αυτές τις αλλαγές χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών. Αυτό δηλαδή ισχύει και για την προσθήκη ηλιακού θερμοσίφωνα, αλλά και της θερμοπρόσοψης.
Πολλά από τα κτίρια ιδιαίτερα εκείνα που έχουν κατασκευαστεί πριν τη δεκαετία του 1980 χρειάζονται αρκετές αλλαγές με σκοπό να γίνουν πιο αποδοτικά ενεργειακά.
Για αυτό το λόγο αρκετοί ενεργειακοί αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών κ. Κώστας Λάσκος ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια και στις κατοικίες έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η υλοποίηση του απαιτεί χρόνο και δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε ένα χρόνο. Ο κ. Λάσκος αναφέρει πως βρισκόμαστε σε μια ενεργειακή κρίση και πρέπει να υπάρξει μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπισή της, ωστόσο μέχρι στιγμής η Ε.Ε. αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.
Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας θα χρησιμοποιείται πλέον και ως κίνητρο για την επιδότηση του ρεύματος. Το ΥΠΕΝ κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Μιλώντας στο MEGA χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας τόνισε πως «όσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος, θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση. Αλλά ακόμα και αυτός που έχει υψηλή κατανάλωση, είναι σε μία υψηλότερη κλίμακα, εάν καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, θα παίρνει μία επιπλέον επιδότηση» πρόσθεσε.