Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες: Τι αλλάζει, πόσο κοινόχρηστο χώρο μπορούν να καλύπτουν

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες: Τι αλλάζει, πόσο κοινόχρηστο χώρο μπορούν να καλύπτουν
Δευτέρα, 17/02/2025 - 08:02

Πιο ευέλικτη γίνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών σε πολυκατοικίες και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους, με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή.

Με την ίδια ρύθμιση που εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου, ο χώρος που μπορεί να καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά οριοθετείται στο 40% της συνολικής κοινόχρηστης επιφάνειας.

Αί

Ειδικότερα, για την εγκατάσταση φωτοβολταλικών αρκεί πλέον η συναίνεση από την απόλυτη πλειοψηφία του 51% που αντιστοιχεί στη

Σε περιπτώσεις πάντως καταναλωτών που έχουν οικονομικό κίνητρο να αξιοποιήσουν το νέο καθεστώς, με την Υπουργική Απόφαση γίνεται πιο εύκολη η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στη στέγη πολυκατοικίας. Ετσι, αίρεται η προϋπόθεση της συναίνεσης του 100% των συνιδιοκτητών και απαιτείται το 51% ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ σε κοινόχρηστους χώρους και δη σε πολυκατοικίες όπου σπάνια το σύνολο των ιδιοκτητών έδινε το «πράσινο φως».

Ειδικότερα, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο προβλέπει ότι «σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μια οριζόντιες ιδιοκτησίες, στους οποίους είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών για την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων σε επιφάνεια μέχρι ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) του συνόλου της επιφάνειας του κοινόχρηστου, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) που αντιστοιχεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων. Το παρόν δεν εφαρμόζεται επί ακινήτων που εμπίπτουν στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α' 220)».

Μέσω του σχήματος αυτοκατανάλωσης, που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν το net metering αντικαταστάθηκε από το net billing, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς. Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.

Ετσι, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης για το net billing τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχε η πρόβλεψη για μείωση του ποσοστού συναίνεσης των συνιδιοκτητών στο 51% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους. Ρύθμιση η οποία έμεινε σε επίπεδο σχεδίου και το ποσοστό παρέμεινε στο 100%, καθώς κρίθηκε πως η μείωση του ποσοστού θα αντιμετώπιζε νομικά προβλήματα στην πορεία. Το θέμα άλλωστε είχε επισημάνει και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) τονίζοντας ότι «με δεδομένες τις εν γένει μικρές διαθέσιμες ελεύθερες από σκιάσεις επιφάνειες στις ταράτσες των πολυκατοικιών σε συνδυασμό με τις πολλαπλάσιες ενεργειακές καταναλώσεις των νοικοκυριών που στεγάζουν, η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων θα απαιτήσει πρακτικά κάθε ελεύθερη κοινόχρηστη επιφάνεια της πολυκατοικίας. Υπό την έννοια αυτή η κατάληψη και χρήση των κοινόχρηστων χώρων αυτών συνιστά σπουδαία μεταβολή και είναι αδιανόητο να γίνεται χωρίς την έγγραφη συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προσπόριση εισοδήματος από κάποιους που θα λειτουργήσουν το σύστημα. Προτείνουμε λοιπόν να αντικατασταθεί το ποσοστό του 51% παντού με το 100% της συναίνεσης των ιδιοκτητών».