Ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ και θα κατανέμεται διακριτά σε: 100 εκ € για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών, 100 εκ € για τον κλάδο Τουρισμού. Η δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η κατανομή των πόρων θα γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας.
-Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 100.000 ευρώ. Για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ. Η Δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό (100) κλίνες. Στα άνω όρια δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ο οποίος δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη.
Σύμφωνα με τον οδηγό για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος καθορίζεται οι εξής:
1. μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%
2. εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%
3. αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.
Παράλληλα, τις επόμενες μέρες αναμένεται ενταχθούν ακόμα 140.000 δικαιούχων στο πρόγραμμα ανακυκλώνω -αλλάζω συσκευή. Οι πόροι για τους επιπλέον δικαιούχους προέρχονται από τον αρχικό προϋπολογισμό του Προγράμματος, ύψους 150 εκατ. ευρώ, και απελευθερώνονται σταδιακά.