Η ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 42% της συνολικής ζήτησης. Οι βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, χημικών και πετροχημικών προϊόντων είναι υπεύθυνες για την εκπομπή 9 γιγατόνων CO2. Το «Playbook για την ενεργειακή αποδοτικότητα στην βιομηχανία» περιλαμβάνει 10 δράσεις που μπορεί να υλοποιήσει μια επιχείρηση για να βελτιώσει την ενεργειακή της απόδοση, ώστε να μειώσει άμεσα το ενεργειακό κόστος και τις εκπομπές ρύπων. Επικεντρώνεται σε ώριμες, ευρέως διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες θα προσφέρουν γρήγορα αποτελέσματα και απόσβεση της επένδυσης, με δυνατότητα σταδιακής εφαρμογής τους.
«Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι επωφελής τόσο για τις εταιρείες, όσο και για το κλίμα», δήλωσε ο Kevin Lane, Senior Program Manager, Ενεργειακής Αποδοτικότητας, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
«Η ενεργειακή αποδοτικότητα ξεχωρίζει ως μία ευκαιρία, η οποία με επίκεντρο τις ανάγκες των επιχειρήσεων μπορεί να εξασφαλίσει άμεσο περιορισμό των εκπομπών. Οι 10 δράσεις που περιλαμβάνει η παρούσα έκθεση είναι γνωστές, οικονομικά αποδοτικές με δυνατότητα σταδιακής εφαρμογής και ανάπτυξης, ώστε οι φιλοδοξίες και οι στόχοι των επιχειρήσεων για το κλίμα να γίνουν πράξη.»
Προτεινόμενες λύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας
Οι προτάσεις που προέκυψαν κυμαίνονται από την πραγματοποίηση ενεργειακών ελέγχων έως τη σωστή διαστασιολόγηση των βιομηχανικών μηχανημάτων, τα οποία συχνά είναι πολύ μεγαλύτερα από όσο χρειάζεται, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια. Η μεταφορά των δεδομένων από on site servers σε cloud, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε εξοικονόμηση περίπου 90% της ενέργειας που καταναλώνεται από IT εξοπλισμό. Ακόμα, η επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των βιομηχανικών στόλων, η αντικατάσταση των καυστήρων αερίου με αντλίες θερμότητας ή η χρήση καλά συντηρημένων εναλλακτών θερμότητας συμβάλουν στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Επιπλέον δράσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση αισθητήρων και την παρακολούθηση της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο μέσω ψηφιακών εργαλείων για τον εντοπισμό του "κρυφού εξοπλισμού" που παραμένει ενεργοβόρος ακόμα και σε κατάσταση αναμονής. Η χρήση έξυπνων κτιριακών λύσεων για τον έλεγχο των συστημάτων ηλεκτρικής τροφοδοσίας, φωτισμού, περσίδων, θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού είναι ένας ακόμα τρόπος για εξοικονόμηση ενέργειας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Τέλος, η εγκατάσταση ρυθμιστών μεταβλητής ταχύτητας μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση ενός συστήματος κινητήρα έως και 30%, αποφέροντας άμεσα οφέλη στο κόστος και τις εκπομπές. Υπολογίζεται ότι, αν όλα τα υπάρχοντα βιομηχανικά συστήματα ηλεκτροκινητήρων αντικατασταθούν από βελτιστοποιημένους κινητήρες υψηλής απόδοσης, η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί έως και 10%.
«Υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις ενεργειακής απόδοσης που μπορούν να βοηθήσουν τη βιομηχανία να περιορίσει την κλιματική αλλαγή και να μειώσει το κόστος ενέργειας, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις σε αποδοτικότητα και παραγωγικότητα», τόνισε ο Tarak Mehta, πρόεδρος του Τομέα Συστημάτων Κίνησης της ΑΒΒ. «Με τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στην ενεργειακή απόδοση, οι δυνατότητες βελτίωσης στον τομέα της βιομηχανίας είναι σημαντικές και άμεσα διαθέσιμες. Σε αυτή την σημαντική νέα έκθεση εξηγούνται τα πρακτικά βήματα που μπορούν να εφαρμόσουν τα στελέχη των βιομηχανιών για να μειώσουν τη χρήση ενέργειας και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς τους, διατηρώντας παράλληλα τις τρέχουσες λειτουργίες».
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη μείωση του κόστους ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εξειδικευμένο διαδικτυακό πάνελ, όπου θα αναλυθούν οι νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην έκθεση και ο τρόπος αξιοποίησής τους. Η συζήτηση θα διεξαχθεί την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ αργότερα θα είναι διαθέσιμη για on demand παρακολούθηση