Νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια αναμένεται ότι θα ανοίξει φέτος η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει πριν τις 25 Μαρτίου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2023 δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ενώ η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους επηρεάζει ήδη τη μηνιαία παρακράτηση φόρου, αλλά όχι τις δηλώσεις των περυσινών εισοδημάτων.
Πρώτο βήμα για την έναρξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων, η υποβολή αιτήσεων από πλευράς ζευγαριών αν θέλουν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις και από πλευράς λογιστηρίων η υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών. Οι δύο προθεσμίες λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, οι φορείς του Δημοσίου και οι τράπεζες θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να στείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν εισοδήματα, φόρους που παρακρατήθηκαν, τόκους καταθέσεων και δάνεια. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2023 αλλά και για τις διασταυρώσεις που θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ στη συνέχεια.
Αν δεν υπάρξει παράταση η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2023, ενώ ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση θα πρέπει να εξοφληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Προκαταβολή φόρου
Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις είναι στο 80%. Όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος επαγγελματιών και επιχειρήσεων παραμένει αμετάβλητο στα 650 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.
Αποδείξεις
Για τα εισοδήματα του 2022 οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν συγκεντρώσει το 30% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος τους σε αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών και μάλιστα αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί είτε μέσω καρτών (πιστωτικών ή χρεωστικών) είτε μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής (e-banking).
Για τα περυσινά εισοδήματα ισχύει κανονικά ότι προβλέπει ο νόμος. Όσοι και όσες δεν εμφανίσουν σε αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα το 30% τους εισοδήματός τους κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων που τελικά συγκέντρωσαν.
Η παγίδα των τεκμηρίων
Κατά τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων περίπου 2 εκατ. φορολογούμενοι. Αφορά εκείνους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα πραγματικά εισοδήματά Σε αυτά περιλαμβάνονται το τεκμήριο διαβίωσης για τους άγαμους που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και για τον άγαμο σε 5.000 ευρώ και αθροίζονται στα συγκεκριμένα τεκμήρια η κατοχή ή ενοικίαση κατοικίας (Διαμέρισμα 80 τ.μ.: τεκμήριο 3.200 ευρώ), χρήση – συντήρηση ΙΧ αυτοκινήτου (αυτοκίνητο 1.400 κυβ.: τεκμήριο 5.200 €), δόσεις δανείων για στεγαστικά, καταναλωτικά , δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και σκάψη αναψυχής