Εξοικονομώ 2023: Ο πρώτος οδηγός για αιτήσεις

Εξοικονομώ 2023: Ο πρώτος οδηγός για αιτήσεις
Σάββατο, 20/05/2023 - 07:28

Ανοίγουν οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ 2023. Το 80% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και έχουν πολύ μικρή ενεργειακή αποδοτικότητα (κατηγορία Η).

Υπεγράφη η προκύρυξη του προγράμματος με τίτλο «Εξοικονομώ 2023» με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα και τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι αιτήσεις.

Σύμφωνα με τπν οδηγό. το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τα κλιματικά δεδομένα της χώρας και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις επιταγές των καιρών: ανάγκες πολιτών, κλιματική αλλαγή, ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογίες κ.λπ.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 300 εκατ. € και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τον προϋπολογισμό, ποσό 60 εκατ. € διατίθεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Στην Ελλάδα τα κτίρια ευθύνονται για το 43% της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ οι κατοικίες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους καταναλωτές ενέργειας καθώς είναι το 79% του κτιριακού αποθέματος.

Μαλιστα το 80% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και έχουν πολύ μικρή ενεργειακή αποδοτικότητα (κατηγορία Η).

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων (συγκυρίων) σε επιλέξιμη κατοικία: αν η κύρια χρήση της υπό αίτηση κατοικίας γίνεται από έναν εκ των συγκυρίων, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχει μόνον ο συγκύριος που την ιδιοκατοικεί. Αν η κύρια χρήση της υπό αίτηση κατοικίας αφορά σε έτερο πρόσωπο μη συγκύριο (ενοικίαση/δωρεάν παραχώρηση), δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχει οποιοσδήποτε εκ των συγκυρίων με εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (όχι ψιλή κυριότητα).

Για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία μόνον αίτηση. Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» , “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα στο τρέχον Πρόγραμμα.

Αιτήσεις στο https://exoikonomo2023.gov.gr.

Το «Εξοικονομώ 2023», είναι έτοιμο και η ψηφιακή πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, στις 12 Ιουνίου 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πολίτες θα έχουν προθεσμία υποβολής αίτησης για το «Εξοικονομώ 2023» μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Η πλατφόρμα -σήμερα είναι ανενεργή- του προγράμματος θα είναι το https://exoikonomo2023.gov.gr.

eksoikonomo2023

eksoikonomo20231