Αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και θεσμοθέτηση ενός ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Όπως είναι γνωστό, πλέον, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι πάντα ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων. Ωστόσο, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.
Οι πολίτες οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ.
Για να υποβάλετε αίτηση θα χρειαστείτε:
τον ΑΜΚΑ σας
τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
την ηλεκτρονική σας διεύθυνση
τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
Όταν κάνετε την αίτηση, θα μάθετε αυτόματα:
το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ, αν το δικαιούστε
γιατί η αίτησή σας απορρίφθηκε, αν δεν το δικαιούστε
Η ένταξη στο ΚΟΤ γίνεται για ένα ολόκληρο έτος, δηλαδή για όλους τους λογαριασμούς που εκδίδονται το έτος αυτό και για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης έως τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου εργάζεται προς την κατεύθυνση αλλαγών στο κοινωνικό τιμολόγιο και ετοιμάζει μέτρα για τις ομάδες του πληθυσμού που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η στήριξη των πολύτεκνων απέναντι στις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.
Έτσι, εξετάζεται είτε η ένταξη τους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είτε η δημιουργία ξεχωριστού ειδικού τιμολογίου με χαμηλότερες χρεώσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για την επαναφορά του πολυτεκνικού τιμολογίου σε συνέχεια της συμμόρφωσης της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (430/2022). Τότε είχε καταργηθεί το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες εντάχθηκαν στην ενιαία ρύθμιση εκπτώσεων του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πριν από την απόφαση του 2018, η οποία είναι ακόμη εν ισχύ, ίσχυε ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους πολύτεκνους και για οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά.
Η επαναφορά του μέτρου έχει ήδη δρομολογηθεί κάτι για το οποίο άλλωστε είχε ενημερώσει προεκλογικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.
Αλλωστε η ΑΣΠΕ ήταν αυτή που είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης κατάργησης του ειδικού τιμολογίου των πολυτέκνων. Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι από τις επιταγές του άρθρου 21 του Συντάγματος απορρέει ο «στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας χωρίς αποχρώντα λόγο».
Πάντως με τις αλλαγές που έρχονται εκτιμάται ότι το ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων θα ενταχθεί ως μια νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για το οποίο ο νέος ΥΠΕΝ προανήγγειλε βελτιώσεις, όπως και στήριξη των συνεπών πολιτών. Όπως είπε «κοινωνικά ευάλωτοι και συνεπείς έχουν πάντα προτεραιότητα στις πολιτικές μας. Στην ενέργεια για παράδειγμα, χτίζοντας πάνω στο Σχέδιο Δράσης που, ήδη, προετοιμάσαμε στην προηγούμενη θητεία για την ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, θα δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για δράσεις εξοικονόμησης από ενεργειακά ευάλωτους, θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες. Επίσης, πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους».