Πλαφόν βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης στο νερό και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μετά τις καταγγελίες για αισχροκέρδεια στο εμφιαλωμένο νερό στις περιοχές που που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel.
Χθες ανακοινώθηκε η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.
Με την Υπουργική Απόφαση, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε «κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία».
Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).
Η απόφαση κρίθηκε απαραίτητη μετά τις καταγγελίες για πώληση νερού σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, στα δοκιμαζόμενα χωριά της Θεσσαλίας.
Ανατιμήσεις στα τρόφιμα που αγγίζουν το 10,7% ενώ καταστράφηκε το 25% της αγροτικής παραγωγής
Στο μεταξύ, οι τεράστιες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων, αλλά κυρίως οι τραγικές απώλειες συνανθρώπων μας και οι βιβλικές καταστροφές κόπων μιας ζωής, επιβάλουν τον επανασχεδιασμό του κράτους σε πολλαπλά επίπεδα.
Η πιεστική κατάσταση, πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων, όπως διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων, αναμένεται να κυριαρχήσει στο μέλλον εκτενώς. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και εν συνεχεία οι καταστροφικές πλημμύρες, αναμφίβολα θα πλήξουν τη γεωργική και τη ζωική παραγωγή, ενώ αναμένεται να προκαλέσουν πλήγμα και στις εξαγωγές, δεδομένου ότι προϊόντα όπως βαμβάκι, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά αποτελούν σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει αντίλογος στο ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την καταστροφή σημαντικού μέρους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ενώ ήδη η πορεία του πληθωρισμού είναι αυξητική με δείκτη 2,7% τον Αύγουστο, από 2,5% τον Ιούλιο και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αγγίζουν το 10,7%.
Όπως δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ μίλησε στην ΕΡΤ, κάνοντας έναν απολογισμό είπε: «στον αγροτικό τομέα, δεν καταστράφηκε μόνο η φετινή παραγωγή. Καταστράφηκαν όλες οι εκτάσεις τις οποίες πλημμύρισαν, γιατί πάνω σε αυτές τις εκτάσεις επικάθισε στρώμα λάσπης, αργίλου ουσιαστικά και άμμου, τουλάχιστον με πάχος μισό ή ένα μέτρο, το οποίο δεν είναι γόνιμο έδαφος, δεν έχει τα θρεπτικά στοιχεία για να υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή και αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα. Επίσης, υπήρχαν τοπικές μονάδες, αγροτικά προϊόντα με κυρίαρχο το βαμβάκι, το οποίο μέσα σε ένα μήνα θα έπρεπε να μαζευτεί, όπως η συγκομιδή του βαμβακιού, που καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα αγροτικά προϊόντα στην περιοχή αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% της παραγωγής της χώρας κι αυτά τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχουν πια».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μια εικόνα αυξήσεων στα τρόφιμα , χωρίς να υπολογιστούν οι τελευταίες εξελίξεις. Σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά 6,6%, Κρέατα - γενικά (9,7%), Ψάρια - γενικά (6,7%), Γαλακτοκομικά και αυγά (11,9%), Έλαια και λίπη (12%), Φρούτα- γενικά (10,7%), Λαχανικά- γενικά (17,6%), Ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά (8,5%), Λοιπά τρόφιμα (12,4%), Καφέ - κακάο- τσάι (8,7%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά - χυμούς φρούτων (14,4%) και Αλκοολούχα ποτά - μη σερβιριζόμενα (7,4%). Επίσης, σε: Ενοίκια κατοικιών (6%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (5,4%), Υπηρεσίες κοινοχρήστων (1,4%), Στερεά καύσιμα (24,2%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (3%), Υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (8,6%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (6,7%), Οικιακές υπηρεσίες (7,2%), Φαρμακευτικά προϊόντα (12,4%), Ένδυση και υπόδηση (6,9%), Ιατρικά προϊόντα (2,1%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,9%), Αυτοκίνητα καινούργια (3,7%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (9%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (8,8%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (5,4%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (14,1%), Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (2,2%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (6,3%), Κινηματογράφους- θέατρα (10,6%), Πακέτο διακοπών (9,2%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2,6%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2,7%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (6,8%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (7,2%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4%), ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (5,1%), Ασφάλιστρα υγείας (5,7%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).