Παρά το γεγονός πως οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2023, πλέον παρουσιάζεται μια υποχώρηση δείχνουν νέα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας (EHPA).
Όπως αναφέρει η ένωση τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε πολλές χώρες, οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Κατά μέσο όρο στις δέκα χώρες που αναλύθηκαν, το τρίτο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε μείωση πωλήσεων κατά 14%, σε σύγκριση με το 2022. Όπως εξηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας «η πτώση είναι μέρος μιας ανησυχητικής τάσης που θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Θέτει επίσης σε κίνδυνο τις επενδύσεις των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν από κατασκευαστές αντλιών θερμότητας και εξαρτημάτων για την κατασκευή και ανακαίνιση εγκαταστάσεων παραγωγής από το 2022 έως το 2025. Αυτά τα επενδυτικά σχέδια ήταν μια αντίδραση στη θετική αναγνώριση πολιτικής της τεχνολογίας και στην άνθηση της ζήτησης το 2022 και πριν».
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που εξηγείται η μείωση των πωλήσεων. Από τη μια, η διφορούμενη επικοινωνία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και η αλλαγή των κυβερνητικών πολιτικών και των επιδοτήσεων, που έχουν φέρει τους καταναλωτές σε αβεβαιότητα. Από την άλλη, ενδεχομένως να είναι σύμφωνα με την EHPA η πτώση των τιμών των ορυκτών αερίων, την ώρα που «η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας –η οποία χρησιμοποιείται από τις περισσότερες αντλίες θερμότητας– παραμένει αμετάβλητη, καθιστώντας τις αντλίες θερμότητας λιγότερο ελκυστικές από οικονομική άποψη».
Παγκοσμίως, πάνω από 100 εκατομμύρια νοικοκυριά χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας ως κύρια πηγή θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι ένα στα δέκα σπίτια καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση από αντλίες θερμότητας, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Η αγορά αντλιών θερμότητας γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11% το 2022, λόγω της πολιτικής υποστήριξης και των κινήτρων εν μέσω υψηλών τιμών φυσικού αερίου και των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει πως «η Ευρώπη γνώρισε ένα έτος ρεκόρ, με τις πωλήσεις να αυξάνονται σχεδόν κατά 40%, ιδιαίτερα για τα μοντέλα αέρα-νερού, τα οποία σημείωσαν άνοδο 50%. Οι πωλήσεις στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αντλιών θερμότητας, παραμένουν σταθερές, διατηρώντας τις μεγαλύτερες συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως». Παράλληλα, διαπιστώνει πως «οι εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας παραμένουν συγκεντρωμένες σε νέα κτίρια και υφιστάμενες μονοκατοικίες. Οι πολυώροφες πολυκατοικίες και οι εμπορικοί χώροι θα πρέπει να αποτελέσουν τομέα προτεραιότητας για να συνεχιστεί η σταθερή ανάπτυξη. Οι εκσυγχρονισμοί ενεργειακής απόδοσης πρέπει επίσης να επιταχυνθούν για να διασφαλιστεί ότι οι νέες αντλίες θερμότητας που εγκαθίστανται σε υπάρχοντα κτίρια είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές».