Μέσα στο επόμενο διάστημα θα τρέξει ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, με το οποίο θα «ξεκλειδώσουν» νέες δράσεις, που θα αφορούν μεταξύ άλλων την «έξυπνη» διαχείρισης ενέργειας. Είναι κάτι για το οποίο έχει μιλήσει η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Θα περιλαμβάνει όμως και επιδοτήσεις για τις αντλίες θερμότητας.
Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας σε εκδήλωση του διοργανώνεται από τη «Μακεδονία της Κυριακής» και το ενημερωτικό portal makthes.gr προανήγγελλε ειδικό υποπρόγραμμα για τις αντλίες θερμότητας ειδικά για τις περιοχές με υψηλή ρύπανση, το οποίο θα περιλαμβάνει στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις κατοικίες. Στόχος είναι να επιδοτείται υψηλότερα η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, εφόσον υπάρχει ταυτόχρονη απόσυρση λέβητα βιομάζας.
Το κόστος των αντλιών θερμότητας είναι αρκετά υψηλό και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να εφαρμοστούν ισχυρά προγράμματα επιδότησης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Πρόθεση πάντως του υπουργείου Ενέργειας είναι να προωθήσει τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δοθεί έμφαση σε δράσεις εξοικονόμησης στις πολυκατοικίες. Το πρόβλημα, ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σε πολυκατοικίες με κεντρικά συστήματα θέρμανσης ήταν έντονο.
Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των πολυκατοικιών
Εξίσου, σημαντική θέση αναμένεται να έχουν και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των πολυκατοικιών, με τη δυνατότητα που θα έχουν οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας, να φτιάχνουν μια ενεργειακή κοινότητα και να τοποθετούν το φωτοβολταϊκό σύστημα κάπου αλλού, με σκοπό τον ενεργειακό συμψηφισμό. Είναι γνωστό άλλωστε το πρόβλημα της έλλειψης χώρου, που υπάρχει στις ταράτσες των πολυκατοικιών. Μένει να φανεί βέβαια τι θα γίνει με ακόμα ένα εμπόδιο και συγκεκριμένα το ζήτημα της συναίνεσης των υπόλοιπων ιδιοκτητών…
Τελικά από καθυστέρηση σε καθυστέρηση πάει η έκδοση της υπουργικής απόφασης, που θα εξειδικεύει τις αλλαγές που έφερε ο νόμος 5037/2023. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να έρθει τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πως οι αλλαγές που έφερε ο συγκεκριμένος νόμος περιλαμβάνουν τα όρια που τέθηκαν για τον ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Προωθείται η αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας (net-billing), ενώ θεσπίστηκε για πρώτη φορά, αυτοκατανάλωση από κοινού, διευκολύνοντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες είτε από πολίτες, είτε από εμπορικούς καταναλωτές. Μεταξύ των αλλαγών που έφερε αυτός νόμος είναι η πρόβλεψη να υπάρχει για τα οικιακά νοικοκυριά ανώτατο όριο ισχύος 10,8 kWp για συστήματα net-metering και 100 kWp ανά παροχή για επιχειρήσεις.