Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του Balkan Energy Forum, που διοργάνωσαν στα Κοίλα Κοζάνης, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης)και η ΔΕΘ-Helexpo. Αυτό προκύπτει τόσο από τη συμμετοχή του κόσμου, καθόλη τη διάρκεια των 11 θεματικών ενοτήτων, όσο και από την παρουσία εκθετών και φορέων, στελεχών της κυβέρνησης, που εκπροσωπήθηκε με 7 Υπουργούς και Υφυπουργούς, των Γενικών Προξένων των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και εκπροσώπων προξενικών αρχών άλλων χωρών, καθώς και μελών της ακαδημαϊκής, επιστημονικής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, των Επιμελητηρίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρακολούθησαν 58 εισηγήσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων, υψηλού κύρους και επιπέδου, που καθήλωσαν το κοινό.
Το Balkan Energy Forum αποτέλεσε την αφορμή και το πεδίο για μια ουσιαστική συζήτηση που ανέδειξε σημαντικές διαστάσεις της ενεργειακής μετάβασης, την οποία διέρχεται ολόκληρος ο κόσμος και φυσικά χώρα μας. Μια ενεργειακή μετάβαση που έχει ασφαλώς στο επίκεντρό της τις περιοχές με τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης από τον λιγνίτη, όπως η Δυτική Μακεδονία, η οποία καλείται να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο και να αξιοποιήσει τα πολλά εργαλεία που συνοδεύουν την ιστορική αυτή πρόκληση.
Στη διαδικασία αυτή, η ενημέρωση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για τα ειδικότερα ζητήματα που συνθέτουν τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών και των προγραμμάτων που συνοδεύουν την υπόθεση.
Κλείνοντας τις εργασίες του τριήμερου συνεδριακού και εκθεσιακού γεγονότος, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, επισήμανε ότι: «Μέσα από τις εργασίες του Balkan Energy Forum εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα που μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την επιτυχία του σχεδίου. Ο τόπος αυτός επανασυστήνεται με ένα πλουραλιστικό, φιλοπεριβαλλοντικό και αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης και έχει έτσι τη δυνατότητα να βγει μπροστά στον ανταγωνισμό».
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο θεσμός που ξεκίνησε το ΥΜΑΘ με τη σύμπραξη της ΔΕΘ-Helexpo, θα καθιερώσει την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία ως τόπο συνάντησης των ανθρώπων που συμμετέχουν στη δυναμική διαδικασία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Συνδιοργανωτής του Balkan Energy Forum ήταν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, ενώ το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης. Ακόμη υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας. Μέγας Χορηγός ήταν το Πράσινο Ταμείο και επίσημοι χορηγοί οι εταιρείες THALIS μέλος του Ομίλου Motor Oil, Hellenic Hydrogen και ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.