Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Μέτρα για την περαιτέρω προφύλαξη λόγω της πυρκαγιάς στη Ριτσώνα

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Μέτρα για την περαιτέρω προφύλαξη λόγω της πυρκαγιάς στη Ριτσώνα
Δευτέρα, 01/07/2024 - 10:53

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από την έναρξη της πυρκαγιάς σε εγκατάσταση ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) , στην Εθνική Οδό 44 Χαλκίδας – Θήβας (στην περιοχή Ριτσώνας) του Δήμου Χαλκιδέων.

Στο συμβάν μετέβησαν άμεσα τα μέσα (υδροφόρα οχήματα, μηχανήματα έργου κλπ) της Περιφέρειας που αιτήθηκε το Π.Σ. , τα οποία συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Λόγω του γεγονότος, ότι από την καύση των υλικών που βρίσκονται εντός της εγκατάστασης παράγονται μια σειρά από ουσίες, είτε σε αέρια μορφή, είτε κυρίως προσροφημένες στα μικροσωματίδια του παραγόμενου καπνού οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλη απόσταση από την εστία της πυρκαγιάς και μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων και αυτοψιών που θα πραγματοποιηθούν από τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου, εκδίδουμε τις ακόλουθες προληπτικές οδηγίες προς τους πολίτες, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων:

1.Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων

2. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους

3. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

4. Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.

5. Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

6. Να λαμβάνονται προφυλάξεις για να αποτρέπεται η είσοδος της τέφρας στα σπίτια όπως να κρατούνται τα παράθυρα και οι πόρτες κλειστά.

7. Να γίνει σχολαστικός καθαρισμός των εξωτερικών χώρων των κατοικιών (αυλές, μπαλκόνια).

8. Να περιοριστεί η παραμονή των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων στους εξωτερικούς χώρους μέχρι να γίνει ο καθαρισμός τους.

9. Να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.

10. Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως οπωροκηπευτικά, φρούτα και λαχανικά δεν απορροφούν τους οργανικούς ρύπους αλλά αυτοί επικάθονται στην επιφάνειά τους. Πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Παράλληλα, με εντολή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα προχωρήσουν άμεσα στη διενέργεια ελέγχου στην περιοχή, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.