Άνοιξε η αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο - Η προθεσμία

Άνοιξε η αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο - Η προθεσμία
Τετάρτη, 14/08/2024 - 06:43

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ένταξης δικαιούχων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) του ρεύματος.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ένταξης δικαιούχων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) του ρεύματος.

Όπως αναφέρει η ΗΔΙΚΑ οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

– Της φορολογικής δήλωσης 2023, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού

– Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 03/08/2024, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2024 και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2023 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2024), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2024).

Υπενθυμίζεται ότι:

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 03/08/2024 έως και 03/10/2024), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Oι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση μέχρι και 03/10/2024, αλλιώς θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Με την τιμή του ηλεκτρισμού να ανεβαίνει μήνα με τον μήνα και ένας μήνας εκτός ΚΟΤ μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και αυτό γιατί οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες κατά 4,5-7,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου) σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο του εκάστοτε παρόχου.

Οι δικαιούχοι ΚΟΤ που είχαν υπαχθεί με την αίτησή τους είτε θα εγκριθεί και θα συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι εξασφαλίζοντας τις σημαντικές εκπτώσεις που παρέχονται είτε θα εμφανίζεται το μήνυμα «δεν είστε δικαιούχος» γιατί εκλείπουν κάποιες προϋποθέσεις που υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, μπορεί κάποιος να μην είναι πλέον δικαιούχος λόγω υπερβάλλοντος εισοδήματος είτε κάποιος να ξεπεράσει το εισοδηματικό κριτήριο επειδή έλαβε επίδομα τέκνων/αναπηρίας κ.α. Και αυτό γιατί με βάση την σχετική υπουργική απόφαση Ετήσιο Συνολικό Πραγματικό Εισόδημα θεωρείται το φορολογητέο, το αυτοτελώς φορολογούμενο ή το ειδικώς φορολογούμενο ή το απαλλασσόμενο φόρου εισόδημα (π.χ. επίδομα τέκνου) ή το Τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.