EY: Υποτονική η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2024-υποχώρηση και στην Ελλάδα

EY: Υποτονική η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2024-υποχώρηση και στην Ελλάδα
Τετάρτη, 28/08/2024 - 14:06

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο τομέας της ενέργειας, με 41 συμφωνίες αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάγκη στροφής προς τις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας.

Με υποτονική διάθεση ξεκίνησε το 2024 η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της EY, CEE M&A Barometer. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν 224 συμφωνίες, συνολικής αξίας 5,4 δισ. δολαρίων, σε 21 χώρες, καταγράφοντας μείωση 27% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών και 58% ως προς την αξία τους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Χαρακτηριστικά, η περιοχή κατέγραψε μόλις ένα mega deal αξίας άνω του ενός δισ. δολαρίων, έναντι πέντε τέτοιων συμφωνιών ένα έτος πριν.

Όπως τονίζει η έκθεση, η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις, με την υποτονική εγχώρια ζήτηση και τη μειωμένη ζήτηση στο εξωτερικό να περιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ωστόσο, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και με την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής κεντρικών τραπεζών ισχυρών οικονομιών της περιοχής όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, εκτιμάται ότι θα τονωθούν οι ροές κεφαλαίου και οι επενδύσεις, όχι όμως πριν τα τέλη του 2024.

Πολωνία και Τσεχία στην κορυφή της κατάταξης

Η Πολωνία βρίσκεται στην πρώτη θέση στον αριθμό συμφωνιών Σ&Ε, με 59 συναλλαγές συνολικά – μία επίδοση μειωμένη, ωστόσο, κατά 28% σε ετήσια βάση και κατά 39% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα, με βάση την αξία των συμφωνιών, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Τσεχία (2,7 δισ. δολάρια), θέση την οποία κατείχε η Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2023 (5,0 δισ. δολάρια). Στην Τσεχία πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του πρώτου τριμήνου του 2024 στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στον τομέα της ενέργειας, έναντι 924 εκατ. δολαρίων.

Υποχώρησαν και στην Ελλάδα οι Σ&Ε

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, πραγματοποιήθηκαν 13 συμφωνίες Σ&Ε (11 εταιρικές και δύο από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια/private equity), μειωμένες κατά 50% σε ετήσια βάση και 19% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η συνολική αξία των συμφωνιών αυτών, διαμορφώθηκε στα 191 εκατ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας αντίστοιχα μείωση κατά 96% έναντι του πρώτου τρίμηνου του 2023 και 37% έναντι του τέταρτου τριμήνου της περασμένης χρονιάς.

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα αφορούσαν κυρίως τους κλάδους του real estate και της τεχνολογίας. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, εξαγορά εταιρείας λογισμικού που ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα έναντι 140 εκατ. δολαρίων, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή στον κλάδο της τεχνολογίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την όγδοη μεγαλύτερη στην περιοχή, ανεξαρτήτου τομέα δραστηριότητας.

Στην τεχνολογία οι περισσότερες συμφωνίες, ενώ τα καταναλωτικά προϊόντα προηγούνται στην αξία των συναλλαγών

Με βάση τον αριθμό των συμφωνιών στην περιοχή, ο τομέας της τεχνολογίας διατήρησε την πρώτη θέση, με 54 συναλλαγές, αξίας 612 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, κατέγραψε μείωση κατά 23% στον αριθμό των συναλλαγών και 37% στην αξία τους, σε ετήσια βάση. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο τομέας της ενέργειας, με 41 συμφωνίες αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάγκη στροφής προς τις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας.

Η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώθηκε στον τομέα καταναλωτικών προϊόντων. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 39 συμφωνίες αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, μειωμένες κατά 17% και 16%, αντίστοιχα, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2023, και κατά 11% και 69%, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Κυριαρχούν οι εγχώριες Σ&Ε, παρά τη μεγάλη αύξηση της αξίας των εξερχόμενων συναλλαγών

Οι εγχώριες συμφωνίες κυριάρχησαν στη δραστηριότητα των Σ&Ε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς την αξία των συμφωνιών. Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 125 εγχώριες συμφωνίες αξίας 2,3 δισ. δολαρίων, επιδόσεις, ωστόσο, μειωμένες τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση.

Τη δυναμική τους έχασαν και οι εισερχόμενες Σ&Ε, με 72 συμφωνίες αξίας 1,2 δισ. δολαρίων – μειωμένες κατά 35% και 46%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ελβετία ήταν οι πιο ενεργοί αγοραστές, για στόχους με βάση την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αντίθετα, η συνολική αξία των εξερχόμενων Σ&Ε σχεδόν διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση το ίδιο διάστημα, φτάνοντας τα 1,9 δισ. δολάρια. Βασικές αγορές-στόχοι για εταιρείες-αγοραστές από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ήταν η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Η υποχώρηση της δραστηριότητας των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και των γεωπολιτικών προκλήσεων, επηρέασε, φυσικά, και την Ελλάδα. Οι Σ&Ε αποτελούν προϋπόθεση για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν την απαραίτητη κρίσιμη μάζα, να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και να διεκδικήσουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά. Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, κατά το οποίο η Ελλάδα κατέγραψε την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην περιοχή, επιβεβαιώνει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες και οι προοπτικές παραμένουν θετικές, ωστόσο το παράθυρο ευκαιρίας αναμένεται να ανοίξει προς το τέταρτο τρίμηνο του έτους».