Γιάννης Τριήρης: Πότε οι φόροι από κατάρα γίνονται ευχή

Γιάννης Τριήρης: Πότε οι φόροι από κατάρα γίνονται ευχή
Παρασκευή, 27/09/2024 - 06:46

Μπορεί στα νεοφιλελεύθερα καθεστώτα οι φόροι να έχουν δαιμονοποιηθεί και να αποτελούν συνώνυμο της φτώχειας, αλλά υπάρχουν κυβερνήσεις και χώρες που η φορολογία είναι υψηλή και οι κάτοικοι δηλώνουν ευτυχισμένοι για την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την μεγάλη έρευνα που έκαναν, η παγκόσμια εταιρεία υπηρεσιών μάρκετινγκ και επικοινωνίας WPP και η Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε 89 χώρες του πλανήτη και δημοσίευσε το U.S. News and World Report.

Οι Δανοί και οι Σουηδοί λοιπόν είναι αυτοί που δηλώνουν ως οι πλέον ικανοποιημένοι πολίτες από την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν στις χώρες τους, παρά το γεγονός ότι αυτές οι σκανδιναβικές χώρες είναι επιβάλουν ίσως τις υψηλότερες φορολογίες ανά τον κόσμο.

Οι πολίτες, όμως, είναι ικανοποιημένοι γιατί απλά, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι φόροι τους «πιάνουν τόπο» και απολαμβάνουν υψηλές δημόσιες υπηρεσίες σε υγεία και παιδεία παντελώς δωρεάν, γεγονός που προφυλάσσει τα εισοδήματα τους, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν και υψηλής ποιότητας δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες που αφορούν πρωτίστως την οικογένεια.

Σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπου κατά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε και συνεχίζεται με ένταση τόσο η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας όσο και της δημόσιας παιδείας, ενώ οι δαπάνες και τα μέτρα υπέρ της οικογένειας είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Παράλληλα, η δήθεν ευνοϊκή φορολογία που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι μόνο στα λόγια για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σε αντίθεση βέβαια με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που απολαμβάνουν απίστευτων προνομίων.

Έτσι, απλά οι Έλληνες και υψηλούς φόρους πληρώνουν και καλούνται να «ματώσουν» για υπηρεσίες υγείας και για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Σημειώνεται πως και οι ερευνητές για να προσδιορίσουν το τι σημαίνει «ποιότητα ζωής» μεταξύ των προϋποθέσεων/κριτηρίων είχαν θέσει τόσο το «καλά ανεπτυγμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα», όσο και το «καλά ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα υγείας».

‘Ο,τι ακριβώς δεν έχει η Ελλάδα, η οποία δυστυχώς δεν πληροί σχεδόν κανένα ούτε από τα άλλα κριτήρια που τέθηκαν από τους ερευνητές για την «ποιότητα ζωής», όπως ήταν η «καλή αγορά εργασίας», η «ισότητα εισοδήματος» οι προσιτές τιμές και η ασφάλεια.

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι πλήρως ξεχαρβαλωμένη με τα νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα υπάρχει τεράστια ανισότητα με τους λίγους να γίνονται άπληστα πλουσιότεροι και τους φτωχούς να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, μέχρι σημείου πλέον να κινδυνεύει με αφανισμό η μεσαία τάξη.

Όσον αφορά την ακρίβεια, η Ελλάδα είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αρνητική πρωταθλήτρια, ενώ για ασφάλεια ούτε λόγος, καθώς πλέον η εγκληματικότητα οργιάζει ακόμη και μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.