OLYMPIA FORUM V: Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας στην Ελλάδα

OLYMPIA FORUM V: Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας στην Ελλάδα
Πέμπτη, 10/10/2024 - 15:38

Δήμοι στην Πρώτη Γραμμή της Αντιμετώπισης της Ξηρασίας - Στρατηγικές για την προστασία των υδάτινων πόρων

Το 5ο Olympia Forum, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, επικεντρώνεται στην προώθηση λύσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε εθνικό επίπεδο, μέσα από τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων και θεσμικών εκπροσώπων. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης που θα υποστηρίξει τους δήμους στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Φέτος, το φόρουμ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της λειψυδρίας, αφιερώνοντας συγκεκριμένες συζητήσεις στο θέμα αυτό, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμβολή της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Η λειψυδρία αποτελεί πλέον ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι τοπικές αρχές σε όλη την Ελλάδα, ειδικά καθώς η κλιματική αλλαγή επιτείνει τις προκλήσεις για τους υδάτινους πόρους. Οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και η κακή διαχείριση των υδάτων έχουν εντείνει το πρόβλημα τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Οι τοπικές αρχές, αντιμέτωπες με αυξημένες ανάγκες για νερό σε γεωργία, οικιακή χρήση και βιομηχανίες, αναζητούν νέες στρατηγικές για να εξασφαλίσουν την υδάτινη επάρκεια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής οι ομιλητές θα αναλύσουν την τρέχουσα κατάσταση των υδατικών αποθεμάτων στην Ελλάδα και θα συζητήσουν εθνικές πολιτικές και τοπικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι η Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Susanna Terstal, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, καθώς και ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της HVA International, ο Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Sychem και ο Petrus Christian Letitre, Senior Project Manager, Deltares.


Επιπλέον, εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts, ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε., Βασίλης Κυριακόπουλος, Plant Manager, Friesland Foods Hellas Α.Ε, Γιώργος Σαχίνης, Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας, ΕΥΔΑΠ και θα αναλύσουν την κατάσταση της διαχείρισης των υδάτων στη χώρα.

Κεντρικό σημείο των συζητήσεων θα είναι η παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, που θα αναλύσουν τις προκλήσεις και τις λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Ελλάδα.

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο https://olympiaforum.gr/