50Hertz: Ανάγκη για διπλασιασμό της χερσαίας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία

50Hertz: Ανάγκη για διπλασιασμό της χερσαίας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία
Παρασκευή, 05/03/2021 - 15:54

Ο διαχειριστής συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της Γερμανίας, 50Hertz ζήτησε την Παρασκευή την ταχύτερη αάπτυξη των χερσαίων ανεμογεννητριών καθώς η επέκτασή τους έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω της επικρατούσας αβεβαιότητας και γραφειοκρατίας.

«Για να είμαστε σαφείς: η ετήσια προσθήκη χερσαίων αιολικών σταθμών στην περιοχή μας πρέπει να διπλασιαστεί για να επιτύχουμε 100% πράσινη ενέργεια στα δίκτυά μας έως το 2032», δήλωσε ο Stefan Kapferer, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Ο τομέας χρειάζεται ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και ταχύτερες δικαστικές διευθετήσεις διαφορών για προγραμματισμένα έργα, δήλωσε.

Ο άνεμος προορίζεται να είναι ο πιο σημαντικός μοχλός της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά οι πολίτες συχνά αντιδρούν σε νέες κατασκευές κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η νέα χερσαία αιολική ισχύς στην περιοχή της 50Hertz στη βορειοανατολικής Γερμανίας, η οποία τροφοδοτεί 18 εκατομμύρια καταναλωτές με ηλεκτρικό ρεύμα, αυξήθηκε στα 427 MW το 2020 από τα 286 MW το 2019, δήλωσε ο Kapferer.

Αλλά αυτή η αύξηση ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που απαιτείται κάθε χρόνο για να επιτευχθεί ο στόχος των 8.400 MW έως το 2032, το οποίο σύμφωνα με την 50Hertz είναι απαραίτητο για την επίτευξη της 100% απαλλαγής από άνθρακα στα δίκτυά της.

Σημειώνεται ότι η 50Hertz λειτουργεί σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή με άφθονη αιολική ενέργεια που καθοδηγεί την τεχνολογική της πρωτοπορία.

Το 2020, η πράσινη ενέργεια αυξήθηκε στο 62% στα δίκτυά της υψηλής τάσης, καθώς μετατοπίστηκε στην αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και τη βιομάζα και μείωσε τη θερμική ισχύ.

Η 50Hertz δήλωσε ότι θα επενδύσει 860 εκατομμύρια ευρώ το 2021, περίπου 23% περισσότερα από πέρυσι, σε υποδομές δικτύου όπως είναι τα καλώδια και οι σταθμοί μετατροπής. Επίσης λειτουργεί σε έναν ρυθμιζόμενο τομέα ο οποίος χρηματοδοτείται μέσω τελών καταναλωτών που καταβάλλονται για τη μεταφορά ισχύος.

Τέλος, αναφέρεται ότι η 50Hertz ανήκει κατά 80% στη βελγική εταιρεία εκμετάλλευσης δικτύου, Elia και κατά 20% στη γερμανική τράπεζα δημόσιου, KfW. Επιπλέον, συνεργάζεται με γειτονικές χώρες σε κοινές υπεράκτιες αιολικές διασυνδέσεις.

Πηγή: Reuters