Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας ηλεκτροδότησε το 39% των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020

Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας ηλεκτροδότησε το 39% των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020
Πέμπτη, 22/04/2021 - 15:20

Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου παρήγαγε αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του 39% των σπιτιών του ΗΒ (40,7 TWh) το 2020, από 30% (32TWh) το 2019.

Σύμφωνα με την ένατη έκθεση Offshore Wind Operational Report της Crown Estate, η αγορά εξελίσσεται με ρυθμό για την παροχή ενός ισχυρού και βιώσιμου αγωγού για την υποστήριξη των καθαρών φιλοδοξιών του έθνους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 3.000 ανεμογεννήτριες βρίσκονται είτε σε λειτουργία (76%) είτε σε κατασκευή (24%), ένα αξιοσημείωτο ταξίδι από την εγκατάσταση της πρώτης ανεμογεννήτριας πριν από περισσότερα από 20 χρόνια

Η ισχύς των έργων υπό κατασκευή αυξήθηκε κατά περισσότερο από 60% από τα 4,4GW στα 7,2GW, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτή η ισχής είναι σχεδόν το 70% του υπάρχοντος επιχειρησιακού στόλου, σηματοδοτώντας μια εξαιρετικά απασχολημένη και σημαντική περίοδο στο μέλλον.

Επιπλέον, οι επιδόσεις υπεράκτιων ιδιοκτητών μετάδοσης (OFTO) διαμορφώθηκαν στο 99,2% διαθεσιμότητας για το 2019/20, πολύ πάνω από το προεπιλεγμένο επίπεδο του 98%.

Μάλιστα, ο τομέας επέδειξε την ωριμότητα και την ανθεκτικότητά του, αφού προσαρμόστηκε γρήγορα για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των εργασιών σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία Covid-19

Η τεχνολογική πρόοδος συνεχίζεται επίσης με τις φάσεις Α και Β του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Dogger Bank με τη χρήση των τελευταίων ανεμογεννητριών Haliade-X 13MW, μία περιστροφή της οποίας θα παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο ημέρες.

Η έκθεση Broad Horizons που ανέθεσε η Crown Estate επισημαίνει επίσης πώς η τεχνολογική καινοτομία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας πλωτών ανέμων, θα επεκτείνει το φάσμα των γεωγραφικών δυνατοτήτων για μελλοντική ανάπτυξη υπεράκτιων ανέμων.

Ο επικεφαλής των υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων της Crown Estate, Adrian Fox, δήλωσε:

«Η φετινή έκθεση υπεράκτιων αιολικών λειτουργιών δείχνει έναν ώριμο και ισχυρό τομέα, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει τη συμβολή του στις καθαρές φιλοδοξίες της χώρας. Ο τομέας έχει αξιοθαύμαστη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς με την πανδημία, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την ικανότητά του να παρέχει αξιόπιστη καθαρή ενέργεια σε εκατομμύρια σπίτια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ