H Eurostat δημοσίευσε μία νέα ανάλυση για τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020.
Όπως αναφέρει, ήδη από τις αρχές του 2020 έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, όπως είναι το κλείσιμο εργοστασίων, των σχολείων και εστιατορίων και απαιτήθηκε από τους ανθρώπους να περιοριστούν εντός των σπιτιών τους, ενώ στα τέλη της άνοιξης, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ άρχισαν να μειώνουν ορισμένους περιορισμούς ύστερα από τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Όμως στα τέλη του φθινοπώρου ήρθε το δεύτερο κύμα COVID-19 και τέθηκαν ξανά σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα έχοντας ως παοτέλεσμα τον αρνητικό αντίκτυπο στην προμήθεια καυσίμων της ΕΕ.
Εσωτερικές παραδόσεις προϊόντων πετρελαίου
Όπως σημειώνει η Eurostat, η πετρελαϊκή βιομηχανία επηρεάστηκε περισσότερο από την πανδημία με τις διαφορές μεταξύ 2020 και 2019 να είναι εμφανείς. Οι πιο δραματικές διαφορές παρατηρήθηκαν στις παραδόσεις καυσίμων για μεταφορές. Τον Απρίλιο του 2020, οι παραδόσεις καυσίμων jet κηροζίνης μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019, ενώ η βενζίνη σημείωσε πτώση σχεδόν 50%. Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και το πετρέλαιο ντίζελ σημείωσαν επίσης μείωση 20% την ίδια περίοδο. Όμως, η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων από πολλά κράτη μέλη το φθινόπωρο του 2020 δεν επηρέασε τόσο πολύ τις παραδόσεις αυτών των καυσίμων.
Εσωτερικές παραδόσεις φυσικού αερίου και άνθρακα
Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας και στην ΕΕ, σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από φυσικό αέριο. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ την άνοιξη του 2020 είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τους περιορισμούς που επανήλθαν σε πολλές χώρες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τον Απρίλιο του 2020, οι παραδόσεις φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, αλλά μέχρι το τέλος του 2020, οι παραδόσεις φυσικού αερίου είχαν επιστρέψει εντελώς στα επίπεδα του περασμένου έτους.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή σκληρού άνθρακα η Eurostat αναφέρει ότι καταργείται σταδιακά σε πολλές χώρες της ΕΕ (για παράδειγμα στη Γερμανία και την Ισπανία) ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να καταναλώνουν σκληρό άνθρακα. Αν και η ΕΕ χρησιμοποιεί λιγότερο άνθρακα συνολικά, το 2020 σχεδόν τα δύο τρίτα του άνθρακα που χρησιμοποιήθηκε παραδόθηκε σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Τον Απρίλιο και τον Μάιο παρατηρήθηκε μικρή μείωση στις παραδόσεις σκληρού άνθρακα στην ενδοχώρα. Ωστόσο, για τον καφέ άνθρακα, η μείωση των παραδόσεων ήταν ακόμη πιο εμφανής.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ Eurostat