Ομιλητής στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα την Υγεία και την Ασφάλεια Εργασίας στον Αιολικό Κλάδο ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κος Γιάννης Γιαρέντης, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του αναφορικά με την ασφάλεια της υγείας στις δραστηριότητες των Α.Π.Ε.
Ο Επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Πρόεδρο του ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτη Λαδακάκο, ξεκίνησε λέγοντας πως πάντα θεωρούσε ότι οι αρχές του HSSE (Health, Safety, Security, Environment) πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, οποτεδήποτε εμπλέκεται ανθρώπινη δραστηριότητα. Χαρακτηριστική είναι η φράση του: «Όπως φεύγουμε το πρωί από το σπίτι μας να πάμε στη δουλειά μας ή στην οποιαδήποτε δραστηριότητά μας, έχουμε υποχρέωση να επιστρέψουμε το βράδυ σπίτι μας, στους οικείους μας, το ίδιο ασφαλείς».
Ο κος Γιαρέντης τόνισε ιδιαίτερα πως όσοι εργάζονται για να κατασκευάσουν ή να συντηρήσουν έναν βιομηχανικό σταθμό, όπως είναι ένας αιολικός σταθμός, όπως είναι μια απλή ανεμογεννήτρια, όλοι αυτοί πρέπει να έχουν σε προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγιεινή και πρόσθεσε: «Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί όταν συμπέσουν κάποιες ανασφαλείς ενέργειες, με κάποιες ανασφαλείς συνθήκες. Άρα, αν θέλουμε να μειώσουμε, να εκμηδενίσουμε την πιθανότητα ενός ατυχήματος, θα πρέπει να προσέξουμε αυτά τα δύο πράγματα. Να αποφύγουμε τις ανασφαλείς ενέργειες (κάτι το οποίο είναι υποχρέωση όλων μας) και από την άλλη μεριά, ευθύνη της διοίκησης ή της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ανασφαλείς συνθήκες. Είναι επομένως διττή υποχρέωση και της διοίκησης και των εργαζομένων».
Ειδικότερα, ο κος Γιαρέντης στα ζητήματα ασφάλειας στις δραστηριότητες των ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι στον χώρο της αιολικής ενέργειας πρέπει να υπάρχει υψηλός συναγερμός καθώς υπάρχουν πολλά αιολικά πάρκα τα οποία βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία, που απαιτούν συνεχή συντήρηση και η εργασία σε αυτά γίνεται σε μεγάλο ύψος.
Τέλος, ειδική μνεία έκανε στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και εγρήγορση αναφορικά με το HSSE απαιτείται στην περίπτωση των θαλάσσιών αιολικών πάρκων, όπου εκεί εμπλέκεται ιδιαίτερα και η παράμετρος της προστασίας του Περιβάλλοντος».
Ο κος Γιαρέντης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας πως η τήρηση των αρχών του HSSE είναι αυτό που συνιστά την έννοια της βιωσιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης γενικότερα και είναι υποχρέωσή μας για τις γενιές που έρχονται το να κρατάμε ψηλά στην ατζέντα τις αρχές αυτές.